Druhý den líčení začal výpovědí babičky zavražděné Nikolky, matky její matky. „O tragédii jsem se dozvěděla od manžela, protože už četl článek. Dcera mi pak zavolala a řekla, že je Nikola mrtvá. Nic víc,“ popsala žena u soudu. Mezi dcerou a obžalovaným Jiřím N. prý nebyl „žádný vztah“. „Chodil do práce, nosil peníze, pomáhal s malou, nebyl to vztah, že by byli zamilovaní,“ uvedla. 

Jiří N. je podle své výpovědi, kterou ve čtvrtek četla soudkyně Vlasta Langhamerová, bývalý feťák, s marihuanou a pervitinem prý ale přestal, když mu bylo 19 let. Zato se závislostí na alkoholu skoncovat nedokázal - podle svých slov se loni léčil v Mělníku, pak se ale přestěhoval do Prahy a přestal tam dojíždět. V osudný den, kdy hlídal Nikolku, zatímco její matka byla v práci, si koupil dvě lahve rumu. Jednu vypil a druhou načal. Pak se vedle spící holčičky probudil na gauči. „Vzal jsem nůž a řízl jsem ji do krku. Nemůžu si to vybavit, já prostě nevím, proč se to událo. Jak jsem byl opilý tak to ve mně všechno bouchlo. Prostě mi hráblo, byl jsem úplně mimo,“ popsal kriminalistům při výslechu.

Dcera ho chtěla kvůli alkoholu vyhodit, on brečel a prosil ji. Nosil si z práce nejprve lahváče, říkali jsme, že dítě a alkohol nejdou dohromady. Že má problémy s pitím, dceři říkal postupně. Nevěděli jsme, že je to alkoholik a feťák,“ uvedla v pátek Nikolčina babička s tím, že když byl Jiří N. opilý, útočil na svou partnerku i jejího bratra. Nic nicméně podle ní nenasvědčovalo tomu, že by chtěl ublížit i holčičce.

„Kvůli jeho opilosti u nás byli i policisté. Dcera chtěla jít za kamarádkou a on si na ni opilý počkal ve křoví. Držel ji, způsobil jí modřiny. Policie říkala, ať jde na vyšetření, ale ona kvůli malé nechtěla,“ popsala dále babička zavražděné holčičky. Na to Jiří N. u soudu odvětil, že svou partnerku nijak fyzicky nenapadl.

Osudný den

U soudu následně v pátek vypovídala také sousedka, jež bydlí hned ve vedlejším bytě. „Slýchávala jsem přes zeď zvýšené hlasy, křik, nevím, jestli hádky, nebo hlasité povídání. Jiří N. často telefonoval, křičel, nadával. Jednou jsem slyšela ránu, malá si hrála, křičela. Slyšela jsem ,drž hubu' a ránu,“ popsala s tím, že muže často vídala opilého a měla z něj strach.

Video
Video se připravuje ...

Muž, jenž podle obžaloby zavraždil na Chodově teprve dvouletou holčičku, stanul před soudem Daniel Vitouš

V den vraždy potkala Jiřího N. i ženu s mrtvou dívenkou v náručí. „Viděla jsem matku, jak drží malou v náručí. Ptala jsem se, co se stalo, viděla jsem, že malá není při vědomí, viděla jsem na ní rány. Sáhla jsem na malou, že pomůžu,“ popsala děsivé chvíle sousedka. Pak podle ní Jiří N. otevřel dveře od domu a vzápětí dorazila policie. „Jiří N. byl vulgární na policii, vyhrožoval jim, říkal, že to nebyl on, že ho někdo sledoval. Střídaly se v něm emoce. Že všechny zabije, že jsou všichni kreténi. Mluvil vulgárně jako vždycky,“ řekla. „Jednou jsem zaznamenala, že řekl ,moje holčička, co jsem to udělal'. Pak ale zase říkal, že ,ublížili mojí holčičce',“ popsala mužovo podivné chování. Následně se před soudem znovu vyjádřil i obžalovaný Jiří N. „Když za mnou teď 9. září přítelkyně byla, řekla mi, že mi to i přes to všechno odpustí,“ prohlásil. 

Jiří N. podle obžaloby Nikolku zavraždil v pondělí 4. března pozdě večer. Když se její matka vrátila krátce před jedenáctou z práce, našla podle své výpovědi svého partnera spícího pod stolem a dívčino bezvládné tělo. Zavolala záchranku a holčičku vynesla ven, už jí ale nebylo pomoci. Žena nyní žije u svých rodičů. Jiřímu N. hrozí za vraždu 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Fotogalerie
19 fotografií