Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel autor (†64) ikonických fotek z krvavých protestů v Číně. Film schovával na záchodě

Charlie Cole, autor ikonické fotografie z náměstí Nebeského klidu, zemřel
 (Autor: Profimedia.cz/Charlie Cole)
Autor: chal - 
13. září 2019
11:46

Ve věku 64 let zemřel americký fotograf Charlie Cole, který v roce 1989 pořídil slavný snímek z čínského náměstí Nebeského klidu v Pekingu, kde probíhaly demonstrace za demokratizaci společnosti. Fotografie zachytila muže s nákupními taškami odhodlaně blokujícího tanky čínské armády.

Minulý týden zemřel fotoreportér Charlie Cole, který se zapsal do dějin jako autor jednoho ze slavných snímků z náměstí Nebeského klidu z roku 1989, kde probíhaly protivládní protesty. Cole se svou ikonickou fotografií zachycující neznámého muže s nákupními taškami stojícího před tanky získal v roce 1990 i prestižní cenu World Press Photo.

Cole snímek pořídil z balkonu hotelového pokoje pro americký magazín Newsweek. Nebýt fotografovy duchapřítomnosti, film se snímkem by se rychle dostal do rukou příslušníků čínských tajných služeb. Colovi bylo okamžitě jasné, že pořídil skvělou fotografii, a tak nafocený film pro jistotu schoval v koupelně hotelového pokoje.

Zatímco snímek muže s taškami přinesl Colovi věhlas a uznání demokratického světa, osud hrdiny z fotky známý není. Neví se ani, jak se muž s taškami jmenoval, natož co se s ním stalo po jeho odvážném činu.

Demonstranti na náměstí Nebeského klidu požadovali demokratizaci společnosti, na rozdíl od podobných protestů v komunistických zemích v Evropě však ten v Číně skončil tragédií. Příslušníci bezpečnostních složek tehdy protesty násilně ukončili.

Čínské úřady hovoří maximálně o několika stovkách mrtvých, avšak jiné zdroje uvádí tisíce obětí. Zpravodajský server BBC dokonce před dvěma lety přinesl informaci, že na náměstí zemřelo až deset tisíc protestujících. Události na náměstí Nebeského klidu jsou i po 30 letech v čínské společnosti stále tabu.

Zobrazit celou diskusi