Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Střídalo si mě 14 džihádistů.“ Sexuální otrokyně popsala drsné první znásilnění

Autor: Darina Jíchová - 
12. září 2019
20:25

Jezídka Šátha Bašárová (28) se během tažení teroristické organizace Islámský stát (ISIS) proti etnicko-náboženské komunitě jezídů dostala do zajetí džihádistů. Byla jednou ze 6417 jezídek, které byly uneseny, většina z nich skončila jako sexuální otrokyně. „Drželi mě v zajetí tři a půl roku, denně mě znásilňovali, střídalo se o mě 14 mužů,“ vypověděla žena. Její zpověď přinesl deník Daily Mail.

V roce 2014 zaútočili islamisté na irácké vesnice na úpatí pohoří Džabal Sindžár, kde žila početná menšina jezídů, džihádisté jich mnoho zabili, ženy a děti unesli a využívali jako otrokyně. Bašárová se v současné době připravuje na soud v Německu, před kterým bude vypovídat proti jednomu ze svých věznitelů.

Jezídka: Na první znásilnění nezapomenu

Jezídka strávila roky v zajetí, s novináři promluvila o svém utrpení. Popsala, jak ji džihádisté znásilňovali a bili, uvedla, že kolikrát bolestí a vyčerpáním omdlela, mučilo ji také to, že stejný osud potkal také její sestru, matku a mladší bratry.

„Nikdy nezapomenu, když mě znásilnili poprvé. Pořád to vidím před očima, pořád to cítím. Pak si mě jako hračku střídalo 14 mužů,“ prohlásila Bašárová. Dodala také, že ji islamisté používali jako lidský štít, svěřila se s tím, že byla svědkem smrti své nejlepší kamarádky. Zemřela na bitevním poli, když se za ní skrýval jeden z extremistů a kulky zasáhly ji místo něho.

Připustila, že se snažila plnit příkazy svých věznitelů. Vysvětlila, že na tom závisel život její matky a jejího tříletého bratra. „Nemělo to žádný význam, ať jsem byla poslušná nebo ne,“ řekla tisku. „Unesli nás více než šest tisíc, nespočet lidí se stále pohřešuje včetně zbytku mé rodiny, mých bratrů. Musíme je zachránit,“ uvedla Bašárová, do Evropy dorazila kvůli chystanému soudu s džihádistou, který původně pochází z Německa.

Momentální bezpečí je jen iluze

„Vysvobození z pekla přišlo v zimě 2017. Teď s příbuznými a dalšími jezídy žijeme v přeplněném uprchlickém táboře. Nepotřebujeme jen potravinové balíčky, ale také jistotu přežití. Nemůžeme náš život strávit v táboře, chceme jít domů, ale bez garance bezpečí nemůžeme,“ vypověděla Bašárová.

Nadja Muradová sebrala odvahu a svůj hrůzný zážitek popsala v OSN. Nadja Muradová sebrala odvahu a svůj hrůzný zážitek popsala v OSN. | Reuters

„Současná situace a bezpečí jsou jen iluze. Vlajky ISIS stále vlají, možná jen ve stínech bývalého chalífátu, ale nebude to trvat dlouho a džihádisté se vzbouří a zaútočí. Víme, že budeme jejich prvním terčem, uzavřela Bašárová.

Byla to genocida

Tažení ISIS proti jezídům popsala OSN jako genocidu, podle dosavadních údajů bylo uneseno více než sedm tisíc žen, dívek a dětí. Muži a starší ženy byli většinou zavražděni, přestože se arabsko-kurdské koalici a západním spojencům podařilo řadu jezídek osvobodit, téměř tři tisíce z nich zůstávají nezvěstné.

Stejný osud potkal také Nadju Muradovou, v roce 2014 byla zajata v Sindžáru, džihádisti jí zabili rodinu a udělali si z ní sexuální otrokyni. Po svém osvobození zasvětila život boji za lidská práva, v roce 2018 aktivistka obdržela Nobelovu cenu míru.