Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Veterináři z Čech pomáhají v hořící Amazonii: Jen občas najdeme žijící zvířata

Autor: dce - 
15. září 2019
07:00

Ničivé požáry pralesů v Amazonii si vybírají svou daň. Nehoří jenom v Brazílii, ale i v Bolívii nebo Patagonii. Místní společnosti, zabývající se ochranou zvířat, už nezvládají péči o zasažené oblasti. Oslovily tedy veterináře Sebastiana Franca, který působí v Česku. Ten neváhal a na pomoc se vydal i s několika českými kolegy.

Zoufalý pohled se nyní naskytne každému, kdo dorazí do Amazonie - spáleniště je k nerozeznání od ještě nedávno hustého pralesa, kde žily tisíce zvířat. Přímo doprostřed toho přijeli do Pantanalu Sebastian Franco, patagonský veterinář, který působí i v České republice, a Antonín Hnízdil, šéf Bioparku Štít. Právě na svého paraguayského kolegu se obrátila záchranná stanice Urutau Chaco Animals, která v Pantanalu už nezvládala aktuální situaci.

„Celé to spustila Společnost Laguna s veterinářem Sebastianem Franco a ve spolupráci s Antonínem Hnízdilem z Bioparku Štít. Hned na to se připojil Petr Augustýn ze zoo Faunapark Horní Lipová, který nám pomáhá realizovat sbírky. A pak už se začali připojovat další veterináři a všichni, kterým není lhostejný osud zvířat v postižené oblasti,“ popsala serveru PrimaMazlíček.cz začátek mise Pantanal a Chaco v nouzi předsedkyně Společnosti Laguna Magdalena Žohová.

Tým vyrazil na místo s kufry plnými pomůcek a léků. Hned na místě ale bylo jasné, že bude potřeba víc - víc lidí, víc pomůcek, víc peněz. „K našim záchranářům se přidali i další odborníci ze stanice Urutau a místní hasiči. Bohužel velké části lesů jsou úplně prohořelé, většina zvířat je spálených, jen občas se podaří najít ještě žijící tvory,“ vysvětluje smutně Žohová.

Všude jen bezmoc a smrt

Teploty vzduchu se často pohybují až kolem padesáti stupňů Celsia, fouká silný vítr, který snadno požár šíří dál. Tam, kde člověk včera spal, může být druhý den už jen ohořelá zem... Požáry panovaly v celé Amazonii vždycky, letos je ale nárůst o 77 % způsoben především lidskou činností. Podle ochránců přírody prezident Brazílie Jair Bolsonaro od svého zvolení vybízí chovatele dobytka, aby mýtili rozsáhlé pralesní plochy.

"Nejhorší je to zoufalství a bezmoc, když projíždějí kilometry spáleniště, kde nedávno rostl nádherný les plný zvířat a ptáků. Na zemi a v norách nalézají mrtvá uhořelá zvířata. Myslím, že ta psychická stránka je ještě větší bolest, že si všichni sáhli na dno psychicky i fyzicky," tvrdí Žohová s tím, že oproti předchozím letům, kdy se les dokázal obnovit přirozeně, jsou teď všude do hloubky prohořelé lány.

V Pantanalu žily tisíce vzácných zvířat jako jaguáři, pumy, kapybary, mravenečníci, papoušci a další. "Čas ukáže, kolik se toho zachovalo. Některá zvířata uprchla i do osad a měst, ale čím se zde budou živit, to nikdo neví."


I když požáry konečně uhasnou, práce ochránců neskončí - bude třeba se postarat o zraněná zvířata i ta, která se do přírody už nikdy nevrátí. „Také tady chceme vybudovat jakousi banku a odchov těch druhů, které jsou v oblasti nejvíce ohrožené," dodala Žohová.

S tím vším můžete dobrovolníkům v Pantanalu pomoci i vy - finanční pomoc je možné zaslat na transparentní účet: 2701680853/2010.

Zobrazit celou diskusi