Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tipy na víkend: Víno teče na vinobraních proudem, navštivte hřebčín nebo Festival dřeva

/
  • Nemusíte sedět doma, vyberte si některý z našich tipů a vyrazte ven!
    12. září 2019 ● 16:59

    Neseďte doma a nekoukejte se jen na televizi nebo z okna! Vyrazte ven, do přírody, za poznáním! Pokud nevíte kam vyrazit, nechte se inspirovat našimi tipy! Tipy na víkend byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Víkend 14. a 15. září bude příjemný. Sluníčko na nás bude vykukovat zpoza mraků a teploty čekejte kolem dvaceti stupňů.

  • 1.

    Ladronkafest

    Největší festival volnočasových aktivit ve střední Evropě se koná v sobotu od 11 hodin v Praze na Břevnově. Cílem akce je představit pestré možnosti aktivního trávení volného času. Na festivalu se letos můžete těšit na unikátní soutěž ve street workoutu. Nezaměnitelnou atmosféru vytvoří i akrobatičtí tanečníci a mnoho dalších sportovců v tradičních i netypických sportech, které budu představovat dětem.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 2.

    Zažít Americkou jinak

    Pouliční festival v Americké ulici na pražských Vinohradech si užijete v sobotu od 11 hodin celý den. Těšit se můžete na hudební a taneční vystoupení a umělecké performance. Užijte si den plný koncertů, divadla, workshopů, tance, výborného jídla a osvěžujících koktejlů. Součástí je již tradičně mexická slavnost La calle mexicana.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 3.

    Den se záchranáři

    V pátek a v sobotu se na louce za Křižíkovými pavilony na Výstavišti v pražských Holešovicích koná Den s IZS (Integrovaný záchranný systém). K vidění bude stovka kusů nejrůznější techniky, dynamické ukázky zásahů, psovodi, jízdní policie, svou práci představí speleologové, vodní záchranáři a další složky.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 4.

    Zajděte na košt, vyberte si vinobraní!

    *Praha – na Pražském hradě v Královské zahradě se o víkendu uskuteční tradiční vinobraní. K ochutnání bude čerstvá hroznová šťáva právě vylisovaná na replice historického ručního lisu, moravský burčák a vína. Po oba dny budou hrát, zpívat a tančit folklórní soubory z kyjovského regionu.

    *Praha - Vinohradské vinobraní se koná v pátek a v sobotu na náměstí Jiřího z Poděbrad. K ochutnání budou zejména moravská vína a burčák, připraven je doprovodný program

    *Praha – vinobraní na vinici svaté Kláry v Troji se koná celý víkend. K ochutnání bude místní i dovezená produkce vín a burčáku. K tomu bude hrát jazz, country, rokenrol, boogie-woogie a blues. Chybět nebude ani tradiční cimbálovka či staropražské písničky.

    *Kuks - Třináctý ročník Vinobraní na Kuksu můžete navštívit v sobotu. Připraveny jsou ochutnávky vín, občerstvení s vínem se snoubící, velký jarmark a doprovodný kulturní program pro dospělé i pro děti.

    *Znojmo - Znojemské historické vinobraní, které se uskuteční od pátku do neděle, přinese oblíbené historické i hudební scény, odpočinkové zóny, kvalitní víno a gastronomii nebo třeba sběratelské mince. Pestrý program bude připraven na 13 scénách, chybě nebude ani ohňostroj.

    *Velké Pavlovice - slavnost vinobraní se starým tradičním obřadem „zaražením hory“ je významným folklórním svátkem. V pátek i v sobotu si dosytosti užijete vína, burčáku, hudby, tance, lidových tradic a dalších akcí.

    *Strážnice - krojovaný průvod městem, jarmark tradičních lidových výrobků, program pro děti a hlavně košt burčáků a vín ve víchách na náměstí Svobody si užijete v sobotu od 10 hodin

    *Novosedly - historický průvod obcí, tanec, zábavu, kvalitní burčák přímo od místních vinařů, prohlídky vinných sklepů, ochutnávky vín dle vašeho výběru, ukázky pomůcek k výrobě vína, občerstvení a mnoho dalších nevšedních zážitků slibují organizátoři na sobotu.

  • 5.

    Slavnosti Pravého a Levého břehu

    Letos se již poosmé na březích Vltavy uskuteční v sobotu rodinný hudební festival, který propojí klecanský a roztocký břeh. Na programu jsou koncerty, vystoupení místních slavných rodáků, ochutnávky lokálních potravin či závody v dračích lodích. Děti potěší soutěže a tvořivé dílničky, vědecké vystoupení nebo cirkusová školička. Mezi oběma břehy bude navíc brázdit řeku přívoz.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 6.

    Myslivecké slavnosti

    Myslivecké slavnosti svatého Eustacha se konají v sobotu na hradě Křivoklát. Slavnostní zahájení je připraveno na 9 hodin na nádvoří, v programu jsou lovecké jízdy, kynologie, ukázky dravců, vábení jelenů a další program.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 7.

    Zahrada Čech

    Výstava zaměřená na všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody bude v Litoměřicích trvat 9 dní od pátku do soboty 21. září. Motto výstavních expozic v tomto roce zní: »Přijela k nám pouť«. Expozice plné zeleniny, ovoce i květin tak budou doplněny o pouťové prvky, jak například dřevěný kolotoč, střelnici, lodičky či kolo štěstí. Výstavu bude doprovázet bohatý doprovodný program včetně živých koncertů.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 8.

    Otevírají náplavku

    Slavnostní otevření nové plzeňské Náplavky na Radbuze oživí prostor levého říčního břehu u Anglického nábřeží. Návštěvníky čekají hudební vystoupení, divadlo, tančírna, buskeři, ledshow či letní kino. Do třídenního programu se zapojí více než desítka umělců, nově upravený prostor tak zároveň projde i prvním velkým zatěžkávacím testem. Ten ukáže jeho potenciál pro další využívání. Program začne v pátek v 16 hodin, končí v neděli ve 21.30 hodin.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 9.

    Táborská setkání

    Atmosféru středověku s tradiční hudbou, zpěvem a veselím můžete zažít od pátku do neděle v Táboře. Historické centrum se vrátí do první poloviny 15. století, kdy se vlády nad městem ujal husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Těšit se můžete na průvody v historických kostýmech, středověké tržiště, královský rytířský turnaj na koních i ohňostroj.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 10.

    Jarmarky, posvícení a festivaly jídla

    *Praha – na Ohradském náměstí v sobotu v 11 hodin začne Ohrada Food Fest

    *Praha - festival jídla z ulic celého světa a chutí všech kontinentů v neděli opět oživí Holešovickou čtvrť před klubem Cross

    *Jesenice na Rakovnicku – v sobotu od 13 hodin ve Vlastivědném muzeu se pořádají štrúdlové slavnosti.

    *Vrchlabí – oblíbený food festival se koná v sobotu v klášterních zahradách KRNAP. K ochutnání bude místní farmářská produkce a dobroty z okolí.

    *Třebíč – Bramborobraní nabídne v sobotu i přehršel kulturního programu včetně koncertů, folklorních souborů, divadel a dalších akcí

    *Rosice – česnek, kam se podíváte a v nejrůznějších úpravách a chuťových variacích bude k vidění a okoštování v sobotu na Česnekových slavnostech

    *Mikulov – ochutnat produkci malých, často rodinných sýrových farem, můžete v sobotu i v neděli na Festivalu sýra

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 11.

    Kladruby naruby

    Zábavné rodinné odpoledne v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem můžete prožít v sobotu od 13 hodin. Připraveny jsou hudební a divadelní představení, soutěže pro děti, ukázky řemesel, jarmark, ukázka práce koní i prohlídky stájí.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 12.

    Rudolfovy slavnosti

    Císař Rudolf II. přijíždí každoročně do Svobody nad Úpou, aby si společně se svými poddanými připomněl povýšení městyse na město. Dobové slavnosti s příjezdem císaře a historickým průvodem, na programu jsou šermíři, dobové ležení, folklórní vystoupení, dobová tržnice s řemesly, pouliční divadlo, žongléři, mučírna, dobová hudba, víno, pivo, medovina, pochoutky na rožni a spousta další zábavy.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 13.

    Oslavy Ještědu

    Jen jednou ročně je možnost prohlédnout si českou stavbu století – Ještěd na Liberecku. Den otevřených dveří se letos koná v sobotu od 10 hodin. Projít si můžete hotelové pokoje, strojovnu kabinové lanovky, stanici horské služby i areál skokanských můstků. Odvážlivci mohou poměřit své síly při tradičním závodu ve vynášení sudů na vrchol Ještědu. Doprovodný program v horním areálu bude plný koncertů, divadelních, kouzelnických i tanečních představení.

    Video
    Video se připravuje ...

    Ranní rozbřesk pod Ještědem. Nádhera natočená z oblaků David Malík, Matěj Šrám, Hudba: Holland-Smith Jeremy - Arcing, studio Fontána - Imagem Production Music

  • 14.

    Festival dřeva

    V Ostravě na Slezskoostravském hradě se v sobotu uskuteční již 15. Festival dřeva s největší dřevorubeckou show v Moravskoslezském kraji. Kromě klání těch nejlepších dřevorubců je připravený bohatý program zejména pro děti - zábavné atrakce, soutěže, dřevěná a lesní akademie a lesní ateliér, který nabídne tvořivou dílničku, která děti propojí s lesem a s prací. Pro dospělé jsou nachytány koncerty nebo zvěřinové hody.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 15.

    Tutanchamon na vlastní oči

    Vydejte se na cestu časem a od Théb po Údolí králů objevujte stopy egyptské civilizace na výstavě Tutanchamon RealExperience o životě a době faraona v pražském Národním muzeu. Čekají vás desítky exponátů, tajuplná atmosféra starého Egypta a fascinující multimediální součást expozice, která umožňuje návštěvníkovi doslova vplout do proudu času a projít věčností, kterou se dle legend měl ubírat samotný vládce. Provedením se výstava odlišuje od všeho, co bylo dosud v Česku k vidění. Výstava potrvá do konce ledna příštího roku. Více najdete ZDE

    V prostorách Národního muzea se zabydlel starověký Egypt.
    Autor: Blesk

  • 16.

    Dotkněte se Měsíce

    Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně je jediným místem na světě, kde se budou moci návštěvníci přímo dotknout povrchu Měsíce! Vystavený vzorek měsíční horniny nebude na hvězdárně vystaven za neprůstřelným sklem ani zalitý v umělé hmotě, jako ve všech světových muzeích. Naopak, kousku Měsíce se budete moci dotknout. Vystavený vzorek je horninou, která na Zemi doputovala v podobě meteoritu, jenž byl před 3,1 miliardy let vyvržen z povrchu Měsíce při dopadu jiného kosmického tělesa a šťastnou náhodou dopadl na povrch Země. Zavítat sem můžete do konce října.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 17.

    iQport na náplavce

    Na náplavce Rašínova nábřeží v Praze kotví loď s názvem iQport. Jde o vědecký park, který nabízí rozmanitou všehochuť zajímavostí. V podpalubí můžete zažít pocit při potápění Titanicu, z nezaměnitelných očních důlků na vás bude chrlit páru kultovní Golem, popovídáte si s robotem, vyzkoušíte závody ve virtuální realitě a mnoho dalšího. Nechybí mnoho dalších vědomostních interaktivních disciplín pro malé i velké. Otevřeno je denně od 9 do 20 hodin do konce října. Více čtěte ZDE

    Na Rašínově nábřeží v Praze je nový science park - přímo na lodi!
    Autor: Koláž Blesk.cz

  • 18.

    50 let Čtyřlístku

    K padesátinám oblíbeného dětského komiksového časopisu, na které vyrostli už generace čtenářů, připravilo Muzeum hlavního města Prahy na Florenci unikátní interaktivní výstavu. Hlavním exponátem je dům Čtyřlístku v Třeskoprskách, který má čtyři místnosti – každá je věnovaná jedné postavičce. Na zahradě nechybí ani Myšpulínův stroj času, díky kterému nahlédnete do minulosti i budoucnosti Čtyřlístku. Prožít tu můžete i dobrodružnou hru a objevovat mnoho dalšího. Výstava je otevřena do 22. září.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 19.

    200 let sportu v Brně

    Všechny nejvýznamnější trofeje brněnských sportovců nabízí výstava Branky, body Brno v 1. patře jižního křídla hradu Špilberk. Návštěvníci uvidí mimo jiné wimbledonský talíř tenistky Jany Novotné, euroligový pohár basketbalistek Žabovřesk, či všech třináct titulů hokejistů Komety. Výstava potrvá do konce roku. Více čtěte ZDE

  • 20.

    Napoleonská doba

    Na Znojemském hradě je k vidění ojedinělá výstava u příležitosti 210. výročí bitvy u Znojma, posledního rozhodujícího vítězství císaře Napoleona a poslední bitvy vojenské kariéry arcivévody Karla. K vidění bude několik desítek unikátních autentických předmětů z doby napoleonských válek. Mnohé pochází ze soukromých sbírek, mnohé nebyly ještě nikdy vystavené. Vitríny představí pěchotu, jezdectvo, dělostřelectvo i další součásti zúčastněných armád. Uvidíte zbraně, ošacení, výstroj…Výstava vrcholí symbolicky setkáním s vítězným císařem Napoleonem a poraženým císařem Františkem. Navštívit ji můžete do 29. září.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk - Zdeněk Matyáš

  • 21.

    Svět tajemna

    Děsivé a záhadné předměty z celého světa nabízí výstava Tajuplný svět v Žabím sklepě zámku ve Valticích. Návštěvníci uvidí křížence lidí a zvířat, vypreparované lidské hlavy a podivné lebky. Výstavu, která potrvá do konce září, připravil záhadolog Arnošt Vašíček. Více čtěte ZDE

    Mořský muž Óannés, takhle nějak měl vypadat kříženec člověka a ryby. Je znám z mezopotámských mýtů.
    Autor: Hynek Zdeněk

  • 22.

    Umění pravěku, pravěk umění

    Unikátní a vystavovanými předměty ojedinělou výstavu můžete navštívit ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Výstava Umění pravěku, pravěk umění sleduje 50.000 let od prvního estetického vnímání předmětů a prvních výtvarných projevů v naší minulosti. Nejvzácnějšími exponáty, jejichž hodnota nelze penězi vyčíslit, jsou dvě Venuše – ta z Hlubokých Mašůvek vznikla zhruba 4000 let před naším letopočtem. Venuše z Předmostí u Přerova pochází z dob lovců mamutů a je stará zhruba 30 tisíc let. K vidění je také asi 15.000 let stará dýka vyrobená z čelisti koně s vyobrazením zvířecích hlav nalezená v jeskyni Pekárna na Brněnsku. Výstava je k vidění do 22. září. Více čtěte ZDE

    Plastika ženy, Venuše z Hlubokých Mašůvek na Znojemsku, pochází z let 4 300 až 4100 před naším letopočtem. Její hodnota je nevyčíslitelná.
    Autor: Blesk:Pro Blesk: Filip Fojtík

  • 23.

    Legiovlak na cestách

    Věrná replika vlaku, který pomohl československým legionářům v letech 1918 až 1920 ovládnout Sibiř, opět vyráží na pouť Českou republikou. Letos má naplánovaných 35 zastávek, většinou ve východní polovině České republiky. Můžete si prohlédnout dílnu, poštovní, nemocniční, důstojnický či po zuby ozbrojený obrněný vůz. K viděním polní kuchyně, kulomety a mnoho dalšího. Program zastávek je ZDE

     

     

     

     

     

     

     

                                                                                                                                                                             

     

     

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy