Hrůzné scény zobrazující násilí, pedofilii a další zvrácenosti na východě Evropy během druhé světové války. To je film českého režiséra Václava Marhoula, který na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách vzbudil velké kontroverze. Část diváků odcházela během filmu ze sálu, jiní nadšeně tleskali.

Ve středu 11. září ve večerních hodinách se snímek Nabarvené ptáče dočkal i české premiéry, která byla určena jen hvězdným hostům. Od čtvrtka však může do kina zamířit každý, kdo věří, že unese tři hodiny zobrazovaného utrpení, jímž je snímek už nyní pověstný.

Natáčení bylo radostné

Stejný názor však s citlivými diváky nesdílí herečka Michaela Doležalová (49), která se ve snímku Nabarvené ptáče objevila v roli mlynářky. „Natáčení bylo radostné. Diváci se děsí spíš svých vlastních představ, mně to děsivé nepřišlo,“ šokovala s úsměvem na rtech herečka a vysvětlila, proč by lidé z kina během promítání rozhodně neměli odcházet. „Když odejdete, tak ve vás zůstane jen ta tma. Když vydržíte až do konce, tak na vás dýchne světlo ve tmě,“ popsala poeticky pocity z filmu.

Nejdrsnější scéna filmu Nabarvené ptáče

Herečka Denisa Pfauserová (30) dorazila na premiéru do Kongresového centra také s úsměvem na rtech. Jak ale sama přiznala, při natáčení jí do smíchu až tak nebylo. Ve filmu ztvárnila vesničanku, kterou napadnou kozáci. „Na konci ji znásilní. Je to asi nejsilnější scéna z celého filmu. I v knížce je to popsané do drsných detailů. Během natáčení nebylo těžké se do role vcítit, slzy šly ven samy,“ přiznala Denisa.

Role, kterou by nikdo nechtěl

Na premiéře samozřejmě nemohla chybět ani Jitka Čvančarová (41), která tentokrát zvolila opačnou taktiku a lačnému oku nenechala nahlédnout do svého bujného dekoltu. Žádný totiž neměla! Na herečce ovšem bylo vidět, že je ze snímku více než dojatá. Sama ho už viděla začátkem září na světové premiéře v Benátkách. „Atmosféra tam byla ohromující. Odzbrojilo nás, že byla tak přející, uctivá, byli jsme tím až omráčeni. Spontánní potlesk po premiéře byl fakt tím zasažen, byl nekončící a upřímnej. Všichni jsme tam brečeli, byli jsme šťastní, že všichni pochopili, že je to více než film, že je to poselství,“ popsala dojmy z italského mezinárodního festivalu dojatá herečka.

Jitka Čvančarová ztvárnila ve filmu Nabarvené ptáče roli bláznivé vesnické nymfomanky ve špinavých potrhaných šatech. A jak sama přiznala, byla to opravdu drsná role. „To je tak šílená role, že po tomhle žádná herečka netouží. Určitě to byla nejšílenější role, kterou jsem hrála a myslím, že to už nic nepřekoná,“ potvrdila svými slovy fakt, že děj Nabarveného ptáčete je skutečně plný rozporuplných emocí.

Kromě již zmíněných na premiéře nemohl chybět ani režisér snímku Václav Marhoul, dětská vzrůstající hvězda Petr Kotlár, Irena Máchová, Radim Fiala, Filip Kaňkovský, Petr Vaněk, Júlia Valentová a mnoho dalších pozvaných hvězd.

O filmu

Příběh plný krve a krutosti se odehrává v blíže neurčené východoevropské zemi během druhé světové války. Vedle češtiny, ruštiny a němčiny se v něm hovoří směsí východoevropských jazyků.

V koprodukční snímku se vedle švédského herce Stellana Skarsgarda představujícího německého vojáka Hanse objeví další mezinárodní hvězdy jako Harvey Keitel v roli faráře nebo Julian Sands, který ve své filmografii ztvárnil další zápornou postavu, tentokrát pedofilního výrobce alkoholu Garbose. Hlavní roli chlapce procházejícího životními traumaty ztvárnil Petr Kotlár.

Snímek s rozpočtem přibližně 175 milionů korun se natáčel v celkem 16 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a v Česku. Poslední, v pořadí 3531. klapka padla 5. července 2018. Nabarvené ptáče se 9. září představí i na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu.

VIDEO: Václav Marhoul představuje oficiální český trailer filmu Nabarvené ptáče.

Video
Video se připravuje ...

Václav Marhoul představuje oficiální český trailer filmu Nabarvené ptáče. Bioscop

Fotogalerie
59 fotografií