Bez jmelí, ať už zeleného či obarveného stříbrnou a zlatou barvou, si jen těžko někdo dokáže představit Vánoce. Jde však o parazitickou rostlinu, která když se přemnoží, dokáže doslova vysát ze stromů všechen život.

„Napadené lípy a javory v parku podél cyklostezky u řeky Ostravice se musí pokácet kvůli špatnému zdravotnímu stavu,“ řekla mluvčí magistrátu Frýdku-Místku Jana Matějíková. Kácení tak nevratně změní působivou podobu stromořadí v Sadech Bedřicha Smetany.

Suché větve by mohly někoho zranit

Padající větve uschlých stromů by mohly ohrozit lidi, kteří se pohybují na frekventované cyklostezce. Majitel pozemků Povodí Odry, který vykácení zajišťuje, se v minulosti sice stromy pokusil zachránit odborným ořezem, ale ani to nezabránilo agresivnímu parazitovi se znovu rozmnožit. Stromům navíc příliš nepomohlo ani letošní suché období.

„Je škoda každého vzrostlého stromu, který se musí pokácet, ale když už se nedá zachránit, co se dá dělat?“ řekla Martina Sokolová (37), která pravidelně chodí po cyklostezce na procházky s dcerou. „A zvlášť, když už mohou padající větve někomu ublížit.“

Nové stromy budou, ale jinde

Nové stromy se na místě už vysazovat nebudou. Na protipovodňové hrázi u řeky Ostravice to totiž nedovoluje legislativa. Město má však v plánu stromy vysadit jinde.

„Najdeme jiná místa v parku u řeky na městských pozemcích, kde stromy můžeme vysadit,“ řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký. „Každý rok se nám daří vysazovat stovky stromů, takže snad dostatečně nahradíme i tyto, které musí být pokáceny.“

Co je jmelí?

Jedná se o parazitickou keříkovitou rostlinu. V Česku se vyskytuje pouze jediný druh – jmelí bílé. Na celém světě se však vyskytuje necelá stovka druhů.

Keltští druidové považovali jmelí za posvátné, protože si drželo zelenou barvu celou zimu. Věřili, že vyléčí každou chorobu a funguje i jako protijed. Jmelí symbolizuje plodnost a štěstí. V Evropě a severní Americe jsou populární polibky pod vánočním jmelím, které mají dotyčným přinést lásku a štěstí.

VIDEO: Největší lesní kalamita v dějinách Česka: Jeseníky přichází o lesy.