Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Netanjahu chce po volbách anektovat Západní břeh Jordánu. Palestincům navzdory

Aktualizováno -
10. září 2019
22:29
Autor: ČTK, tva - 
10. září 2019
18:45

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý řekl, že pokud jeho strana Likud vyhraje příští týden parlamentní volby, anektuje strategicky významnou část okupovaného Západního břehu Jordánu. Informovala o tom agentura AFP. Parlamentní volby se v Izraeli uskuteční 17. září, letos to budou již druhé předčasné volby.

„Dnes oznamuji svůj záměr uplatnit s budoucí vládou izraelskou svrchovanost nad Jordánským údolím a severní částí Mrtvého moře,“ řekl Netanjahu podle AFP na tiskové konferenci u Tel Avivu. Podle agentury Reuters doplnil, že po zveřejnění amerického mírového plánu pro Blízký východ hodlá Izrael postavit další židovské osady.

Z akce, kterou pořádal ve městě Ašdod v rámci předvolební kampaně, musel být Netanjahu večer odvezen. Důvodem byly sirény hlásící raketovou palbu. Po chvíli se ale premiér vrátil a projev dokončil. Izraelská armáda následně potvrdila, že z Gazy byly vypáleny dvě rakety. Obě zničila izraelská protivzdušná obrana.

Netanjahu požádal o mandát k řešení

Spojené státy nedávno oznámily, že zveřejní dlouho očekávanou politickou část svého izraelsko-palestinského mírového plánu po izraelských volbách. Vypracováním mírového plánu pověřil americký prezident Donald Trump svého zetě a poradce Jareda Kushnera. Ten na konci června představil ekonomickou část návrhu.

Izrael se k plánu staví otevřeně, ale palestinské vedení dokument považuje za pokus vnutit Palestincům proizraelské řešení.

Podle izraelského webu The Times of Israel v úterý Netanjahu rovněž řekl, že hodlá v budoucnu anektovat všechny židovské osady na Západním břehu Jordánu. „Toto je demokracie. Neudělám nic bez jasného mandátu. Takže vás žádám o mandát, abych učinil toto, což již má širokou podporu. Abychom konečně definovali permanentní hranice Izraeli a zajistili, že se Judea a Samaří (biblická označení pro území dnes známá jako Západní břeh Jordánu) nepromění v Gazu,“ řekl Netanjahu.

„Dramatické oznámení“ sklízí posměch

Někdejší izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman označil Netanjahuův výrok za směšný. „Dramatické oznámení,“ napsal Lieberman na twitteru a připojil dva smajlíky. Podobně se vyjádřil také lídr opozice Benny Ganc.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás pak v prohlášení uvedl, že „veškeré dohody podepsané s Izraelem a závazky, které z nich plynou, by přestaly platit“, pokud by Netanjahu splnil svůj úterní slib. Podobně se vyjádřila i vysoce postavená činitelka Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Hanán Ašrávíová. „Je to zjevné porušení mezinárodního práva, je to očividná krádež území, je to etnická čistka. Nejenže to ničí řešení v podobě dvou států, ničí to i jakoukoli šanci na mír,“ citovala Ašrávíovou agentura AFP.

Liga arabských států uvedla, že Netanjahuovy výroky představují „závažný vývoj izraelské agrese“ a že jejich naplnění by znamenalo, že by Izrael vyhlásil konec mírového procesu. Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí uvedl, že anexe osad na Západním břehu Jordánu „by v regionu rozdmýchala plameny konfliktu“.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric uvedl, že OSN dál trvá na tom, že jakýkoli izraelský krok směrem k zavedení nadvlády nad palestinským územím by zablokoval „možné oživení mírových rozhovorů, mír v regionu a samotnou podstatu dvoustátního řešení“.

Netanjahu: Pokud vyhraji volby, anektuji část Západního břehu (10. 9. 2019). Netanjahu: Pokud vyhraji volby, anektuji část Západního břehu (10. 9. 2019). | Reuters

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Oblast je v současnosti domovem 600 000 izraelských Židů.

Osady na okupovaném území Palestinci označují za nelegální a zcela v rozporu s možností vytvořit dva státy. Stejné stanovisko zaujímá i značná část mezinárodního společenství. Izrael tvrdí, že osidluje historická území, kde Židé vždy žili.

Bubu_2 ( 10. září 2019 19:40 )

Zobrazit celou diskusi