Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Austrálie v plamenech: Ničivý požár založil výrostek (12), hašení potrvá týdny

Autor: ČTK, tva - 
10. září 2019
15:09

Dvanáctiletý chlapec založil jeden z ničivých požárů, které v současné době sužují australský stát Queensland. Uvedla to v úterý místní policie, která vyslýchá i dvě 14leté dívky v souvislosti s jiným lesním požárem v Queenslandu. Plameny, které zuří na východě Austrálie, už donutily opustit domovy stovky lidí. Úřady kvůli nim nařídily uzavřít více než deset škol.

Silný vichr rozdmýchal tento týden v severoaustralském státě Queensland a v sousedním státě Nový Jižní Wales na 140 lesních požárů. Plameny zničily tisíce hektarů porostu. Úřady varovaly, že může trvat několik týdnů, než budou ohně uhašeny, uvedla agentura Reuters.

Queenslandská policejní komisařka Katrina Carrollová v úterý novinářům řekla, že nejméně u osmi požárů má policie podezření, že byly založeny úmyslně.

Žhář byl propuštěn s pokáráním

Dvanáctiletý hoch podle policie založil požár, který zachvátil lesní porost poblíž skateparku na okraji města Brisbane, které je metropolí státu Queensland. Oheň se následně rozšířil do nedalekého skladiště, kde zničil dva přepravní kontejnery i jejich obsah. Nezletilý žhář byl propuštěn s pokáráním.

S lesními požáry se potýká také Austrálie. S lesními požáry se potýká také Austrálie. | Reuters

Policie rovněž vyslýchá dvě 14leté dívky v souvislosti s lesním požárem u města Gold Coast na východoaustralském pobřeží. „Některé z požárů byly důsledkem dětských her... některé byly založeny úmyslně a zlovolně,“ prohlásila Carrollová. „Takové požáry ničí obytné i jiné budovy a mohou i zabíjet lidi,“ dodala.

Premiérka státu Queensland Jackie Tradová uvedla, že kvůli požárům se do evakuačních center uchýlilo už více než 400 lidí. Zatím si ohně nevyžádaly žádné mrtvé ani zraněné.

Zobrazit celou diskusi