Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Elektronické náramky za rok ohlídaly 287 lidí. Mohou vyzvat i k dechové zkoušce

Autor: ČTK, tva - 
9. září 2019
15:10

Za první rok fungování elektronického monitoringu hlídaly speciální náramky celkem 287 odsouzených či stíhaných lidí. Většina z nich - 239 - si takto odpykávala trest domácího vězení. U dalších 43 obviněných nahradil náramek vazbu a v pěti případech dohlížel na podmíněně propuštěné. V pondělí to uvedla Maja Dangal z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Z výroční zprávy Probační a mediační zprávy vyplývá, že provoz elektronického monitorovacího systému začal loni 7. září. Ministerstvo informovalo o zavedení nakoupených náramků do praxe až se zpožděním ve druhé polovině měsíce.

Podle aktuálních údajů ministerstva nyní náramky monitorují 141 lidí. Z toho je 113 případů domácího vězení, 26 případů nahrazení vazby dohledem a dva případy podmíněného propuštění.

Ministerstvu trvalo vybrat dodavatele osm let

Dřívější statistiky uvádějí, že náramky nejčastěji hlídají pachatele maření výkonu úředního rozhodnutí, neplatiče alimentů a zloděje. Dalšími výraznějšími skupinami sledovaných pachatelů jsou ti, kteří se dopustili výtržnictví, ohrožení pod vlivem návykové látky, ublížení na zdraví, porušování domovní svobody nebo poškození cizí věci.

Vybrat dodavatele technologie trvalo státu osm let, podařilo se to až za ministra Roberta Pelikána (ANO). Pět předchozích tendrů vypsaných na dodání náramků skončilo neúspěšně. Za prvních 280 zařízení včetně softwaru zaplatilo ministerstvo izraelské firmě SuperCom 15,6 milionu korun.

Jednou z výhod náramků je to, že odsouzený či obviněný člověk může přes den chodit do práce. Volný čas musí trávit ve svém bydlišti.

Náramek může vyzvat i k dechové zkoušce

Pokud monitorovaný člověk poruší podmínky stanovené soudem a nezdržuje se na určeném místě, elektronický systém dokáže zjistit, kde se nachází, a zachytí trasu jeho pohybu. Stejně tak zjistí, když se odsouzený přiblíží k člověku, s nímž mu soud zakázal kontakt. V případě porušení pravidel nebo při pokusu o sejmutí náramku upozorní zařízení okamžitě pracovníky v operačním středisku, které sídlí v budově ministerstva spravedlnosti.

Náramek se musí denně dobíjet připojením do zásuvky nebo přes powerbanku. Součástí vybavení je i mobilní telefon, který umožňuje komunikaci s odsouzeným, a volitelně rovněž alkoholtester. Odsouzeného, kterému soud uložil zákaz konzumace alkoholu, tak může operační středisko kdykoliv vyzvat k provedení dechové zkoušky. Tester ho při ní zároveň i vyfotografuje, aby nemohl podvádět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa