Roli Claire Zachanassianové ve hře Návštěva staré dámy si bývalá první dáma vybrala sama jako svou poslední. Příběhem o návratu bohaté vdovy do rodného města, kde se plánuje pomstít za dávné zrady, se Dagmar Havlová po čtyřiceti letech rozloučí s angažmá v domácím Divadle na Vinohradech.

„Byla to role, se kterou bych se chtěla rozloučit s divadlem. Claire si prošla mnoha stíny, proto se z ní stala krutá žena a chce se pomstít. Ale když se vrátí do míst, kde prožila mnoho krásného, tak trošku váhá. A na tom jsem to postavila, aby tam byly vidět ty rozdíly. V sobě jsem si ji věnovala Věře Chytilové, alespoň tedy ve vztahu k mužům," řekla v rozhovoru pro Českou televizi vdova po prezidentovi Václavu Havlovi (†75).

Po jejím boku se v novém nastudování objeví ředitel vinohradského divadla Tomáš Töpfer(68), který ztvární jejího dávného milence Illa. A ve vedlejších rolích se představí i moderátoři Daniela Písařovicová (40) a Jakub Železný (46). 

„Já už jsem si to v jedné ostravské inscenaci hrál, tam to hrála paní Veselá. Viděl jsem i Vlastu Fialovou v Brně a také Jiřinu Jiráskovou. Je to tak široké téma, ze kterého se dá akcentovat v každé době něco jiného, a pokaždé je ta hra smrtelně aktuální,“ prozradil herec Tomáš Töpfer. 

Havlová na domácí scéně na Vinohradech končí po rovných čtyřiceti letech, i když čtvrtinu té doby zameškala kvůli státnickým povinnostem. „Myslím, že už nastal čas v nejlepším odejít," dodává bývalá první dáma, mezi jejíž další výrazné jevištní výkony patří role ve hrách Zkrocení zlé ženy, Lady Macbeth nebo Její pastorkyňa. 

VIDEO: Dagmar Havlová na premiéře Tarantina: Usměvavá, vyžehlená a v doprovodu kamarádky!  

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová na premiéře Tarantina: Usměvavá, vyžehlená a v doprovodu kamarádky! David Turek

Fotogalerie
105 fotografií