Zvednout nohy? Ne vždy!

Pokud daného člověka vůbec neznáme a nevíme nic o příčinách jeho omdlení zásadně doporučujeme, aby byly nohy zvedány jen tehdy, pokud víme, co může s daným člověkem být. V opačném případě doporučujeme zavolat záchranku a s člověkem dále nemanipulovat.

Jinak je tomu v případě, kdy si jsme jisti, že člověk omdlévá například vlivem vysokých teplot. V této situaci je důležité, aby byly nohy daného člověka ve svislé poloze, čímž se lépe prokrví jeho mozek.

Vhodnou prevencí je v těchto případech především pití dostatečného množství vody, nehladovět a dostatek odpočinku.

VIDEO: Co dělat když se necítím fyzicky dobře?

Jak poznat a co dělat v případě, že je se mnou »něco špatně«?

Mnohdy můžeme již sami vypozorovat, že je s námi něco špatně. V takových případech je důležitá včasná prevence, rozhodně tedy daná fakta neopomíjíme a nečekáme na to, zda to odezní samo.

 „V případě, že se necítíte dobře, je třeba si to uvědomit a tuto situaci si přiznat. Nestyďte se požádat o pomoc lidi ve vašem okolí, příadně zavolat na linku 155,“ radí lektorka zdravotní prevence Martina Javoříková. Více ZDE.

Výrazně doporučujeme návštěvu kurzů první pomoci, které sice zřejmě nevyužijete pro sebe samotné, ale můžete minimálně rozpoznat první příčiny civilizačních chorob, jako je např. infarkt či mozková mrtvice.

Aplikace Záchranka

Pokud je situace vážná, ale jste ještě schopni dalšího konání, zavolejte sami sobě záchranku. To můžete učinit např. pomocí aplikace „Záchranka“, kde co nejpřesněji vyplňte informace o vašem zdravotním stavu. Díky tomu velmi výrazně ulehčíte práci záchranářům, kteří snadněji získají všechny požadované informace v případě, kdy omdlíte.

VIDEO: Chlapec (†1) spadl do šachty plné vody, utopil se v ní.