Alena Žákovská procestovala velký kus světa, dostala se do míst, kde ji hrozilo reálné nebezpečí, ale újmu na zdraví přesto utrpěla až doma v České republice kus od domova. Bioložku v pátek napadl a zle pokousal volně pobíhající lovecký pes, když byla na pravidelném kondičním výběhu.

„Když jsem běžela v pátek ráno kolem baseballového hřiště v Blansku, skočil na mě zezadu lovecký pes, povalil mě a pokousal,“ svěřila se vědkyně, která je i mistryní republiky v ultramaratonech.

Pes odběhl, mikrobioložka skončila v nemocnici. Hluboké rány po tesácích se jí nyní jen špatně hojí. Konec léta tak tráví místo cestování po světě spíše obrážením chirurgických ambulancí.

Blanenským strážníkům se agresivního psa i jeho majitelku podařilo najít. „Zaútočil výmarský ohař. Spis jsme už poslali do správního řízení, kde bude majitelka řešena pro dva přestupky,“ řekl Blesku šéf městské policie Martin Lepka. Pes byl naštěstí očkovaný. Majitelce hrozí až 50 tisíc korun pokuty, protože ohař nebyl při venčení na vodítku. Radnice může navíc napařit pejskařce dalších 20 tisíc korun penále za zranění ženy.

K podobným útokům psa na člověka dochází podle ředitele blanenské městské policie Martina Lepky výjimečně, evidují tam jeden útok za rok.

Alena Žákovská je přírodovědkyně v oboru molekulární biologie a imunologie. Účastnila se výprav do těžce přístupných míst na všech sedmi světadílech planety. Vedle poznávání života domorodých obyvatel, ji lákají vrcholy hor. Je výborná sportovkyně, mj. bývalá reprezentantka v ultramaratonu, mistryně ČR ve vytrvalostně silovém pětiboji. Před časem úspěšně překonala vážnou boreliózu.

Fotogalerie
11 fotografií