Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Recenze: Musíme si promluvit o Kevinovi je kniha, která vás »zalehne«, přesto ji neodložíte

Musíme si promluvit o Kevinovi je kniha, která vás »zalehne«, přesto ji neodložíte...
Musíme si promluvit o Kevinovi je kniha, která vás »zalehne«, přesto ji neodložíte...  (Autor: idh, Blesk, Mystery Press)
Autor: Ivan D. Hladík - 
7. září 2019
14:21

Její syn zabil sedm svých spolužáků. Její syn a ona k sobě těžko hledali cestu. Její syn a její přístup k mateřství rozhodně nebyly záležitosti zalité sluncem. Její příběh čtenáře doslova zalehne. Pro podzimní čas není vhodnější knihy.

Kevin, syn Evy Khatchadourianové, před dvěma lety zavraždil sedm svých spolužáků ze střední školy, zaměstnance školní jídelny a oblíbenou učitelku angličtiny. V době činu mu bylo teprve patnáct let, takže dostal velmi mírný trest, který si nyní odpykává ve vězení pro mladistvé na severu státu New York. Eva v dopisech bývalému manželovi Franklinovi líčí historii Kevinova dětství a dospívání. V obavách, že synovu povahu ovlivnila vlastními omyly a nedostatky, se zpovídá ze svých rozpolcených pocitů, vztahu k mateřství a rovněž ke Kevinovi samotnému. Přitom se ptá, jak velký podíl má na celé tragédii ona sama.

Novinářka a spisovatelka Lionel Shriverová (62) předkládá čtenáři naléhavý, strhující a zneklidňující příběh hrůzného masakru. Novinářka a spisovatelka Lionel Shriverová (62) předkládá čtenáři naléhavý, strhující a zneklidňující příběh hrůzného masakru. | Sarah Lee

Sám vydavatel, kterým je tentokrát Mystery Press, připomíná, že novinářka a spisovatelka Lionel Shriverová (62) předkládá čtenáři naléhavý, strhující a zneklidňující příběh hrůzného masakru, klade znepokojivé a závažné otázky, na které neexistují jednoduché odpovědi, a v závěru svého strhujícího psychologického thrilleru zasadí čtenáři jednu nečekanou ránu… Naprosto nelže. Přestože její kniha Musíme si promluvit o Kevinovi vyšla poprvé už roku 2003, stále zůstává aktuální. Vždyť to všechno se může stát zítra či pozítří a i docela blízko. Shriverová za své dílo získala v roce 2005 nejvyšší ocenění Women's Prize for Fiction, jednu z nejprestižnějších literárních cen Spojeného království. Napsala totiž příběh, který se čtenáři zarývá tak hluboko pod kůži a hlavně do duše, až to někdy není příjemné. Přesto se nedokáže odtrhnout.

Od prvních stránek čtenář proniká do soukromí Evy, do jejích dopisů, z nichž každé písmeno se vypaluje čtenáři do mysli jako cejch. Tak úpěnlivé, naléhavé a přitom zcela přirozeně podané svědectví o jednom lidském osudu si zaslouží plnou pozornost, ačkoliv z něj budete chtít tisíckrát utéct! Kdo je viník a kdo oběť? Na to se budete ptát s každou další částí ještě dlouho po odložení knihy. Mezi řádky pocítíte také vztek, zoufalství, beznaděj. Naprosto knize propadnete, přestože vás bude rozrušovat. Musíme si promluvit o Kevinovi je totiž knihou, která svým příběhem nejen ožívá (jako řada dalších), ale doslova zatíná drápy do čtenáře, kterého čekají hodiny převalování v posteli, kde si znovu a znovu bude přehrávat její obsah.

Podívejte se na upoutávku filmové verze:

Video  Musíme si promluvit o Kevinovi (We Need to Talk About Kevin), premiéra: 21. 10. 2011 (Artificial Eye), česká premiéra: 23. 3. 2012 (AČFK). • VIDEO  - Artificial Eye, Blesk
Video se připravuje ...

Zhmotnění noční můry každého rodiče ale není jen strašákem. Ukazuje postupnou cestu k tomu, jak se TOHLE mohlo stát. Čtenář tápe v rozhodnutí, komu má být nakloněn, kdo si více zaslouží jeho pochopení. Musíme si promluvit o Kevinovi je do tečky geniálně vystavěná kniha s postavami tak uvěřitelnými, jako byste je znali osobně. Není divu, že uchvátila celý svět. A to i ve své filmové verzi z roku 2011 s Tildou Swintonovou (58, Doctor Strange, 2016), Johnem C. Reillym (54, Strážci Galaxie, 2014) a Ezrou Millerem (26, Fantastická zvířata…, 2016) v roli Kevina. Jenže i tady platí – kniha lepší filmu. Snímek je vynikající, nicméně pro většinu diváků možná až příliš artový a ještě více náročný na pozornost, než samotná předloha. I proto sáhněte především po knize. Odmění vás příběhem, po kterém si nutně budete muset naordinovat něco humorného, prostého a – léčivého.

Hodnocení: 100 %

Lionel Shriverová

Musíme si promluvit o Kevinovi

vydavatel: Mystery Press, 2019

Počet stran: 528

Zobrazit celou diskusi