Hábity, hůlky a létající košťata. Tyto předměty jsou nedílnou součástí výstroje každého žáka nebo absolventa kouzelnické školy v Bradavicích. Na Vinohradech se mezi mudly objevili i čarodějové, jimž nechyběla kouzelnická hůlka a nebáli se ji použít. Organizátoři si pro návštěvníky připravili magický program, který se konal ve dvou sálech.

Ve velkém sálu byly připravené přednášky, besedy, ale své místo tu podobně, jako v bradavické jídelně ve druhém díle knižní ságy, našel také soubojnický klub. Podle organizátorů se zde zájemci mohli naučit útočná a obranná kouzla.

Objevitel Harryho

Ke kulatému stolu usedl i Ondřej Müller, programový ředitel nakladatelství Albatros, který pro Česko objevil Harryho Pottera: „Naprosto mě fascinuje, jaký se stal z Harryho Pottera celosvětový fenomén. Jsem překvapen a potěšen, jak je dnešní setkání fanoušků dobře zorganizované. Jaký se tu sešli úžasní mladší i starší lidé,“ hodnotil vřelou atmosféru za zdmi Národního domu.

Sám má lví zásluhu na tom, že se v Česku stal Harry Potter tak populární, protože prosadil jeho první vydání v době, kdy ještě nebylo jasné, jaký bude mít úspěch: „Nikdy by mě nenapadlo, že po dvaceti letech, co jsme vydali první knihu, to stále žije a neskomírá. Naopak je to svěží fenomén. Kdyby mi to tehdy někdo řekl, tak bych se zasmál,“ prozradil Ondřej Müller pro Blesk.cz.

Ministerský oběžník

V Národním domě byla k vidění také LEGO výstava s tematikou Harryho Pottera a Fantastických zvířat. Připravené byly i workshopy, během nichž si šikulové mohli vyrobit ministerský oběžník, potterovská přáníčka nebo kouzelné vánoční ozdoby. Celý den pak ukončila premiéra divadelní hry „Slunce, sláma, mandragora“, kterou si napsali sami fanoušci Harryho Pottera.

První kniha o mladém čaroději od J. K. Rowlingové vyšla 26. června 1997, do češtiny byla přeložená v roce 2000. Dnes má tento fenomén miliony příznivců po celém světě a bylo natočeno už 10 filmů.

Fotogalerie
38 fotografií