Jiřičky obecné si vybudovaly svá hnízda přímo nad stanovištěm nákupních vozíků. To mělo za následek hromady ptačích exkrementů na nákupních košících. Vršily se tam několik dní.

Ve čtvrtek minulý týden dostalo vedení obchodu varování přímo ze své centrály v Praze, aby zjednali nápravu. „Volala jsem do obchodu, aby okamžitě zajistili úklid vozíků a nápravu,“ řekla na upozornění Blesk.cz mluvčí Billy Dana Bratánková.

Na úklid nespěchali

Že zaměstnanci obchodu s úklidem nijak nespěchali, zjistili druhý den nato zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Při kontrole inspektoři zjistili v dané věci neakceptovatelný stav a nařídili uložením takzvaného opatření okamžitou nápravu situace,“ popsal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

„Ptactvo, jeho trus a kožní deriváty jsou zdrojem vážných nákaz, které představují vysoké riziko pro zdraví,“ dodal.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto zahájila s provozovatelem správní řízení o uložení sankce. „Veškeré prostory výroby, skladování a prodeje potravin musí splňovat požadavky právních předpisů, a to zejména ve vztahu k dodržení hygienických požadavků, aby byla vyloučena kontaminace potravin,“ dodal Kopřiva. „Udělená sankce může být v řádu desítek až stovek tisíc korun.“

VIDEO: Primář Petr Kümpel ze Slezské nemocnice v Opavě popisuje průběh onemocnění brucelózou.