Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karel Schwarzenberg (81) dostavěl dům v centru Prahy. Knížecí bydlení za 15 milionů!

Autor: Ivan D. Hladík - 
8. září 2019
05:00

Starousedlíkům z pražské Ostrovní ulice přibyl soused. A s modrou krví! Politik a šlechtic Karel Schwarzenberg (81) tu totiž dostavěl dům za 100 milionů. Kromě jednoho bytu pro své potřeby dalších sedm prodává. A jsou mastné, 2+kk vyjde na 15 milionů!

Chcete bydlet jako kníže? Šanci máte v Ostrovní ulici, samém srdci historického centra metropole, pár kroků od Národní třídy. Zde vyrostl moderní bytový dům, jehož majitelem je současný nejstarší poslanec, spoluzakladatel strany TOP 09 a kníže Karel Schwarzenberg (81).

Kdo by si tu ale chtěl pořídit dvoupokoják s výhledem na pražské střechy, musel by sáhnout do kapsy hlouběji. Byt 2+kk o velikosti 71 m2 tu vyjde na závratných 15 milionů. Podle odborníků nežádá kníže za byty přemrštěnou částku. Adresa v této lokalitě totiž patří mezi nejlákavější v metropoli a volných parcel je tu nedostatek. 

Jeden byt si kníže nechal pro sebe

„Doufám, že tu lidé najdou příjemné bydlení,“ řekl Blesku Karel Schwarzenberg. „Když projekt chystáme, vidím před sebou budoucí klienty, jak se jim v nových prostorách bude žít,“ popsala Anna Ježková, jednatelka společnosti Atkins & Langford, jak probíhala výstavba posledního pražského knížecího projektu. „V Praze už stavět nebudu, další pozemky tu nemám,“ uzavřel Schwarzenberg. 

Luxusní bytový dům vyrostl v proluce v Ostrovní 13. Luxusní bytový dům vyrostl v proluce v Ostrovní 13. | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Přestože pozemky získal kníže v restituci zpět už roku 2003, se stavbou čekal, až se realitní trh ustálí. „Naše rodina je vlastní od poloviny 19. století, kdy byly součástí dědictví od Vratislavů,“ upřesnil kníže. Poprvé se koplo loni v květnu, kolaudace proběhla v červenci. Dům se tak stal spolu s Deymovským palácem a sídlem Knihovny Václava Havla součástí celku. Je v něm v pěti podlažích celkem osm bytů, jeden si ponechal Schwarzenberg, nechybí ani podzemní parkoviště.

Spravuje majetek za miliardy 

Politik s rytířským titulem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu, jak zní celé jméno čestného předsedy TOP 09, se narodil 10. prosince 1937 v Praze-Bubenči. Svoji ženu Theresu Schwarzenbergovou (79) poznal na banketu pro nezadané aristokraty v roce 1957. Brali se dvakrát, v letech 1967 a 2008. V roce 1988 se totiž rozvedli, zůstali ale přáteli. Jeho dědičný šlechtický titul je kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a lankrabě klettgavský. Je i rytířem Řádu zlatého rouna. Spravuje majetek přesahující hodnotu 4,5 miliardy korun.

Video  Kníže a politik Karel Schwarzenberg: Stavím si poslední dům v Praze! Cena: 100 milionů  - Tereza Kühnelová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

snehuIak ( 9. září 2019 09:13 )

Tyhle žvásty bez hlavy a paty si strč za klobouk. Urovnej si myšlenky a pak piš.

pepen ( 9. září 2019 07:42 )

Debil bezpáteřní,využil dotace z EU a staví-potom vydělává na lidech!!!Podvodník starej už měl dávno prdět do hlíny !!!!!!!!

PPP150VV ( 9. září 2019 07:18 )

Že se trošku nestydíte soudruzi, dělat si legraci ze starého nemocného pána před smrtí.

krupan10 ( 9. září 2019 06:05 )

to je vidět, že v Práglu žijí samý vypatlaný dylyny

snehuIak ( 8. září 2019 23:28 )

Havel pustil na svobodu dva souzené za vraždu, kteří pak skutečně znovu vraždili. Ostatní amnestovaní kteří pak vraždili, nebyli před tím odsouzení za vraždu ale za jiné činy. Nedá se o nich tedy říct, že to byli amnestovaní vrazi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa