Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útěk z Československa vyzradil pláč syna: Helena zažila brutální mučení, manžela neprozradila. Nezlomná zemřela ve věku 94 let

Autor: chal - 
9. září 2019
13:55

Ve věku 94 let zemřela bývalá politická vězenkyně a oběť komunistického totalitního režimu Helena Šidáková. Paní Šidáková přežila brutální mučení příslušníků StB i víc než pět let vězení, kam byla s manželem zavřena kvůli nepodařenému pokusu o emigraci z Československa.

Helena Šidáková se narodila 6. května 1925 v Praze. Chtěla se stát učitelkou, během války však učitelský ústav studovat nemohla, a tak vychodila obchodní akademii. Po válce se Helena seznámila se studentem ČVUT a zaměstnancem rozhlasu Zdeňkem Šidákem, který zažil totální nasazení ve Vídni a byl v kontaktu s odbojem. Helena se Zdeňkem založila rodinu, narodil se jim syn Zdeněk.

V roce 1948 manželé poznali tu pravou, krutou tvář nového totalitního režimu. Jelikož Zdeněk o rok dříve vystoupil z KSČ, po komunistickém únorovém převratu přišel o práci v rozhlasu a byl vyloučen z fakulty. Zdeněk z Československa emigroval, zatímco Helena zůstala se synkem doma. Na začátku roku 1949 se Zdeněk bez vědomí úřadů do vlasti vrátil, aby manželce se synem a několika dalším lidem pomohl emigrovat také.

Útěk však kvůli plačícímu synkovi nevyšel a Helena skončila na krátkou dobu ve vězení, Zdeněk se před policií skrýval. O Velikonocích si pak po nepodařeném pokusu o Zdeňkovo dopadení pro Helenu přišli příslušníci StB. Statečná žena čelila neuvěřitelné brutalitě, estébáci ji mučili, tloukli do chodidel a snažili se z ní dostat, kde se její manžel skrývá.

„Říkala jsem, že nevím, tak mě trošku ztřískali. Položili mě na stůl, svázali mně ruce a nohy a třískali mě do chodidel. A to by nikdo nevěřil, co je to za příšernou bolest. Nic nebolí jako tohle. A já jak jsem sebou házela, tak jsem z toho stolu blbě spadla, neměla jsem se čeho chytit. Ruce jsem měla svázané, nohy svázané, tak jsem spadla a vyrazila si plotýnku. Nemohla jsem se zvednout, všechno mě příšerně bolelo. Tak skončil můj první výslech,“ popsala paní Šidáková společnosti Post Bellum pro její projekt Paměť národa – Příběhy našich sousedů.

Helena sice nevěděla, kde se její manžel nachází, nicméně mučitele ani tak navzdory ukrutným bolestem nepřivedla na stopu milovaného muže. Bezpečnostní složky přesto Zdeňka vypátraly a dopadly v úkrytu v Jizerských horách. Vyfasoval doživotí, Helenu odsoudili na 20 let. Z vězení se dostala po pěti letech, manžel až v roce 1963. Manželům se pak narodil ještě syn Martin. Zdeněk Šidák zemřel v létě roku 1990. 

Poslední rozloučení s paní Šidákovou se uskuteční 10. září v jedenáct hodin v kostele Svaté Markéty při Břevnovském klášteře, informovala Konfederace politických vězňů. Životní příběh Heleny Šidákové pro budoucí generace uschovala organizace Post Bellum díky projektu Paměť národa.

Diginka ( 9. září 2019 20:32 )

Na pohřeb nemůžu, ale pomodlím se za Vás a rožnu svíčku. Velice si vážím takovýchto lidí a taky všech muklů, za které byla pouť na Sv. Hostýně.

harrin685 ( 9. září 2019 15:39 )

A čuňata komunistická nám v parlamentu krákají o demokracii a lidských právech.

Zobrazit celou diskusi