Unikátní nápad se vloudil do hlavy fotografa, jenž pro Pražské služby začátkem roku dokumentoval zimní údržbu komunikací na Žižkově. Zvěčnil zaměstnance v typických oranžových kombinézách s logem firmy, jak v řadě za sebou kráčejí přes jeden z přechodů v Praze 3 – podobně, jako se procházeli Beatles 8. srpna 1969 přes Abbey Road. Fotografii George Harrisona, Paula McCartneyho, Ringo Starra a Johna Lennona tehdy zvěčnil skotský fotograf Iain Macmillan a záhy se stala snad nejznámější fotkou slavné čtyřky.

 „Při procházení balíčku jsem na snímek narazil. Analogie se slavnou fotkou z Abbey Road byla zřejmá a nevyužít ji samostatně pro naše sociální sítě s humorným textem, tak to by byl marketingový hřích,“ směje se mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Fotku 7. února sdílel na facebooku a hned se začaly ozývat pozitivní reakce. PS proto nenechaly nápad ležet ladem a v napodobování ikonických fotek pokračovaly.

Tak postupně vznikla ještě Strahovian Rhapsody podle titulní fotografie k filmu Bohemian Rhapsody, jenž mapuje život charismatického zpěváka kapely Queen Freddieho Mercuryho. Pracovník PS se na ní ale neprohýbá v euforii před zraky desetitisíců fanoušků s mikrofonem v ruce, nýbrž před strahovským stadionem. Jako rekvizitu si stejně jako Freddie vzal svůj pracovní nástroj  v ruce drží lopatu.

Strahovská rapsodie v podání Pražských služeb
Autor: Pražské služby

Následně Pražské služby napodobily i jednu z nejslavnějších fotek 20. století – Oběd na vrcholu mrakodrapu, kterou 29. září 1932 cvakl fotograf Charles C. Ebbets, když se stavěla jedna z výškových budov Rockefellerova centra. Zatím poslední v řadě napodobených legend je fotografie s názvem Vztyčování vlajky Iwodžimě. Originální snímek Joea Rosenthala z února 1945 zachycuje šestici vojáků americké národní pěchoty, jak na vrcholku hory Suribachi staví při bitvě o japonský ostrov Iwodžima během druhé světové války americkou vlajku. Zaměstnancům PS místo vlajky posloužila dopravní značka.

 

„Cílem je mít zajímavý content (obsah, pozn. red.) na naše sociální sítě a zároveň netradiční formou představit Pražské služby, naše lidi a naše komplexní činnosti,“ uvedl Mana s tím, že zaměstnancům patří za pomoc při realizaci obrovský dík. Čtyřmi snímky série podle něj ale zdaleka nekončí.

Fotogalerie
9 fotografií