Výběr provozovatele legendární restaurace ve Stromovce, jejíž budova pochází ze 17. století, řešila firma Obecní dům. „Ta s problematikou nemá nic společného. Neproběhlo řádné výběrové řízení, vybrán byl Vinohradský pivovar, který spoluvlastní kandidát za Hnutí Praha sobě Matěj Turek (38), za něj byla zvolena i radní Hana Třeštíková (37), jež seděla ve výběrové komisi,“ vadí ministrovi zahraničí a členovi ČSSD na Praze 7 Tomáši Petříčkovi (37).

Jaké podmínky muselo splnit deset oslovených firem, z nichž na nabídku reagovalo šest, dosud nikdo neřekl. „Nejsem schopen výběrové řízení komentovat, ani jeho průběh, ani kritéria pro výběr naší společnosti. Byli jsme osloveni a předložili jsme nejlepší nabídku, jakou jsme uměli,“ řekl už dříve Blesku jednatel pivovaru Jan Korselt. „Jsem jen menšinový spoluvlastník pivovaru a nepodílím se na jeho řízení. O výsledku výběrového řízení jsem byl informován až ve chvíli, kdy bylo rozhodnuto,“ uvedl Turek.

Dalším argumentem opozice je nájemné pro nového provozovatele Šlechtovky. Jeho výše totiž zatím není jasná. „Samozřejmě stanoveno bylo, a to ve výši 10 procent z obratu,“ sdělila Blesku za Obecní dům Karolina Ouředníčková.

Opozici vadí, že podmínky vítězné nabídky nejsou zveřejněny. „Pokud má provozovatel platit místo nájmu pouze procenta z obratu, je to naprosto bezrizikový byznys pro kamarády z politiky. Je nepřijatelné, aby to bez zveřejnění detailů představitelé Prahy sobě Jan Čižinský a Hana Třeštíková obhajovali,“ popsal své další výhrady Petříček. Podle něj by měli radní co nejrychleji všechny pochybnosti okolo výběru vyvrátit.

Barokní Šlechtova restaurace vznikla v 17. století. Byla provozována od 19. století do druhé světové války, poté byla znárodněna. V 60. letech minulého století byla pro havarijní stav uzavřena. Dlouhé roky chátrala, dvakrát vyhořela, v letech 1978 a 1980. Poznamenala ji i povodeň v roce 2002, zatopila dům do výšky čtyř metrů. V letech 2010 a 2011 ohrozily zbytky budovy sesuvy půdy během stavby tunelového komplexu Blanka.

 

Fotogalerie
20 fotografií