„Klimatizace, která byla v devadesátých letech projektována na středoevropské podmínky, začala vykazovat nedostatky a to takové, že se začalo rosit přívodní potrubí a kondenzát zatékal do prostor operačních sálů. Z tohoto důvodu bylo nutné zastavit plánované operace na dvou z celkem pěti operačních sálů naší nemocnice,“ vysvětlil ředitel nemocnice Petr Baťka.

60 lidí mělo smůlu

Přibližně 60 pacientů proto krátce před ortopedickou operací dostalo sdělení nemocnice, že se jejich zákrok z technických důvodů odkládá. „Všichni, kterým byl zrušen plánovaný termín, budou do konce tohoto roku odoperováni a svůj náhradní termín se dozví nejpozději do konce tohoto měsíce,“ ujistil ředitel nemocnice.

Podle jednoho z pacientů, jehož totožnost známe, ale nechce zveřejnit své jméno, měl jít na zákrok v červenci. „Krátce před operací mi došlo vyrozumění z nemocnice, že je nutné ji z technických důvodů odložit. Zatím čekám na náhradní termín. Je to nepříjemné, ale když jsem se dozvěděl důvod odložení, tak pro to mám pochopení,“ uvedl pro Blesk.cz pacient.

Už operují

Nemocnice mezitím už na obou dočasně vyřazených sálech zahájila operace. „Bylo provedeno zaizolování, které zabrání možnému rosení a zároveň byly vyměněny všechny filtry. Dále bylo nutné z důvodu zatečení odstranit část obložení a toto nahradit novým,“ dodal Baťka.

Žádné další odklady operací břeclavská nemocnice neplánuje. „Jsem moc rád, že většina pacientů s odloženou operací naši situaci pochopila,“ dodal ředitel břeclavské nemocnice.

VIDEO: Někteří pacienti mají tu smůlu, že se na operační sál musejí pořád vracet.