30. srpna zesnula známá americká filmová a divadelní herečka Valerie Harperová (†80), pouhých osm dní po svých kulatých osmdesátých narozeninách. Mezi nejznámější role této umělkyně patřila postava Rhody v situační komedii The Mary Tyler Moore Show, za kterou počátkem 70. let získala celkem čtyři Ceny Emmy, a stejná postava v sitcomu Rhoda, za níž v roce 1974 obdržela Zlatý glóbus. Čeští diváci si ji mohou pamatovat ze seriálu Zoufalé manželky, kde uplatnila svůj velký komediální talent, nebo v Sexu ve městě. Tam ztvárnila spisovatelku a maminku jednoho Carrina přítele, s níž si Carrie velmi dobře rozuměla. Bohužel se synem již méně...

Se zákeřnou nemocí se známá komička potýkala už od roku 2009, kdy jí byla diagnostikována rakovina plic. Po čtyřech letech a náročné léčbě jí navíc lékaři objevili nádor na mozku. Všechny jejich prognózy byly notně skličující a dávali jí maximálně tři měsíce života. Herečka však bojovala jako lvice.

Stále se věnovala své herecké profesi a do roku 2018 aktivně natáčela, dabovala několik postav v seriálu Simpsonovi, napsala román, mapující její životní cestu ve stínu seriálové Rhody... Veškeré odhady odborníků zkrátka vzaly za své. Harperová žila zhruba o šest let více, než jí bývalo původně předpovídáno, a rozhodně žila naplno! Smutnou zprávu o jejím náhlém skonu pro ABC potvrdila její rodina, přestože přesnou příčinu smrti již více neupřesnila.

Fotogalerie
17 fotografií