Nezaměstnanému Markovi kručelo v břiše. „Měl jsem hlad. Čtyři dny jsem nejedl. Napadlo mě zajet do Poruby a zkusit přepadnout nějakou poštu nebo spořitelnu,“ zpovídal se po zatčení policistům. Do menší pošty v Ostravě-Porubě vešel 23. května jen krátce po otevření, tedy hodinu po poledni.

Pošťačce podal papír s tužkou napsaným vzkazem: „Přepadení, dejte mi všechny peníze!“ Na pult při tom položil tašku, ve které měla být bomba. Kurážná pošťačka si myslela, že jde o nejapný žert, a vyhublého muže vyhodila.

Chtěl platit, pošťačka ho prý vyhodila

Neúspěšný lupič zklamaně a bez lupu odešel. Den po loupeži ho zatkli policisté na nádraží ve Svinově. K loupeži i motivu se přiznal, ovšem u soudu zcela obrátil: v tašce měl pokažený reproduktor a poštu s 30 tisíci v pokladně prý vyloupit nechtěl.

Šel prý platit »alimenty« na dítě, jemuž do té chvíle, ani později, ale neposlal ani korunu. „Přiznal jsem se pod nátlakem, policajt mi vyhrožoval bitím. Šel jsem platit výživné a pošťačka mě normálně sprostě vyhodila,“ nezapomněl se politovat.

Kdyby chtěl poštu vyloupit, udělal by to dle svých slov úplně jinak. „Dělal jsem loupeže s pistolemi, kdybych chtěl loupit, ozbrojím se i teď,“ hájil se podivně před soudem. Proces pokračuje v následujících týdnech výslechy dalších svědků.

Pošťačka: Strach přišel až dodatečně

V porubské poště pracuje Iveta M. dlouhých 28 let,a bylo to vůbec poprvé, co chtěl provozovnu za její přítomnosti někdo vyloupit. „Já si všimla nějakého vyhublého člověka, nevěnovala jsem mu pozornost,“ vzpomíná na událost.

I když jí Marek podal papírek se vzkazem „Přepadení, dejte mi všechny peníze!“, byla klidná. „Myslela jsem, že si někdo dělá legraci. Že je to jen špatný vtip. Až pak mi došlo, že to byl zřejmě pokus o přepadení. Strach přišel teprve dodatečně,“ řekla.

I proto, než přivolala bezpečnostní službu a policii, obsloužila ještě další zákaznici. „To, co on tvrdí, že chtěl platit složenku a že jsem ho vyhodila, je úplná hloupost. Peníze ani šek v rukou neměl. Jen papírek s tou výzvou, kterou mi dal, než jsem ho vyhodila,“ smetla obhajobu zločince pošťačka.

Případem se zabývá GIBS

Do případu hladového lupiče Marka H. se na jeho stížnost vložila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta teď zjišťuje, zda ho policisté pod hrozbou násilí donutili k usvědčující výpovědi. I když ji, už zcela bez nátlaku, zopakoval i později při vazebním zasedání.

VIDEO: Pošťačku Libuši (43) v lednu v Třinci přepadl lupič a sebral jí peníze.  Žena v něm chce vzbudit svědomí.