Podle SPH v katedrále v onen den k žádnému incidentu nedošlo – pracovník matce pouze nabídl ke kojení jiné místo, než je studená kamenná podlaha v nejfrekventovanější části katedrály, uvedl mluvčí SPH David Šebek. „Jestli chcete být liberální, tak klidně buďte, ale venku,“ je slyšet rozhodný hlas zaměstnance ve videu, jež přímo v katedrále natočil Mariannin manžel. Výměna názorů mezi mužem a kojící ženou trvala podle Marianne zhruba 7 až deset minut, žena nakonec zůstala uvnitř. „Paní dokojila na studené kamenné podlaze,“ dodal Šebek.

Chování matky rozlítilo nejen hlídače, ale i spoustu dalších lidí. „Věřím, že Pánu Bohu je to šumák, kdo mu kojí dítko na oltáři, ale paní by měla ctít majestátnost místa,“ uvedla v diskusi na facebooku Blesk.cz Markéta R., kterou podpořila více než stovka lidí. „Skoro dvouleté dítě by klidně mohlo dostat pití jiným způsobem,“ přidala svůj názor Jana M. Podle většiny z diskutujících bylo její chování v katedrále nevhodné a hlídač udělal dobře, že ji poslal ven. Našlo se jen pár hlasů, které Marianne bránily. „Krmení malého dítěte je to poslední, co by mi v kostele vadilo,“ napsal Kuba Č. a připojil několik fotografií obrazů, na nichž Panna Marie kojí Ježíška.

S řadou negativních reakcí ostatně Marianne počítala. „Očekávám, že se spousta lidí vůči mému chování ohradí, bude jim vadit, že jsem kojila v kostele, a budou si myslet, že to bylo nevhodné. Ale stejně doufám, že se tohle přemýšlení změní. Celý ten zážitek pro mě byl dost nepříjemný,“ řekla Blesk.cz s tím, že do Prahy znovu přijede 15. a 16. září a ráda by s dalšími maminkami vyrazila do katedrály hromadně kojit – stejně jako to udělalo několik žen letos v dubnu poté, co ostraha vykázala kojící matku z Raiffaisen bank na Václavském náměstí.

Kojení do dvou let?

Podle lékařky Anny Mydlilové z Laktační ligy hlídač porušil práva dítěte a matky na kojení i antidiskriminační zákon. „Dítě potřebuje nakrmit bez ohledu na to, kde se maminka s dítětem zrovna nachází. Kojenec není s to své potřeby ovládat, regulovat či podřídit time managementu,“ uvedla s tím, že Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výhradní kojení po dobu šesti měsíců a kojení s postupným zapojováním příkrmů do dvou let věku dítěte i déle. „Ve společnosti budou existovat lidé, kteří se cítí být znepokojeni či ohroženi přítomností kojící ženy a kojení na veřejnosti jim bude vadit. Těm můžeme navrhnout, aby si kojící ženy nevšímali, že nejde o útok na jejich osobu ani o demonstraci něčeho, s čím nesouhlasí,“ dodala Mydlilová.

Jaké reakce zazněly:

„Není to malé miminko, které by bez jídla nevydrželo. Mohla dvouleté dceři dát cokoliv jiného.“ (Petra L.)

„Včera jsem viděl kojit ženu v autobuse plném lidí a ani mi to nějak nevadilo, ale v božím chrámu bych asi měl problém. Myslím, že mimo chrám je místa dost, měla by mít trochu úcty třeba k tomu prostředí a atmosféře.“ (Míla F.)

„Kojení na veřejnosti odsuzuji. Je to intimní věc mezi matkou a dítětem. Vystavovat se před chrámem se nehodí. Hlídač udělal dobře.“ (Eva M.)

„Dítě už je velké a určitě se nutně nemuselo kojit. Taky bych ji vykázala ven, nejsem proti kojení na veřejnosti, ale co je moc, to je moc.“ (Lucie F.)

„Krmení malého dítěte je to poslední, co by mi v kostele vadilo.“ (Kuba Č.)

„Já myslím, že právě v kostele by to mělo být dovoleno. Nehledě na to, že jde přeci o hladové dítě.“ (Jaroslava H.)

Fotogalerie
10 fotografií