Pacientka (43) s hypertenzí (vysokým tlakem) už měla za sebou tři potraty, čtvrté těhotenství sice vyšlo, ale dítě se narodilo předčasně a bylo bohužel tak nemocné, že ve čtyřech letech zemřelo. Telemedicína ale přinesla do jejího života tu nejradostnější změnu – dalšího syna.

„Žena se dostala do programu Šance pro srdce, měla sledovací zařízení, podle kterého lékař mohl léky okamžitě upravit její zdravotní stav,“ řekl člen rady Národního dohledového centra Jaroslav Januška. „Ten se nakonec dlouhodobě zlepšil natolik, že porodila zdravého chlapečka, kterému je nyní sedm měsíců.“

Telemedicína hraje v projektu Šance pro srdce klíčovou roli. „Díky moderním technologiím se zlepší kvalita poskytované péče, sníží riziko infarktů a mozkových příhod,“ popsal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Krajský úřad se na projektu, do kterého je zatím zapojeno více než třicet lékařů – internistů, kardiologů či praktiků, finančně podílí společně s RBP zdravotní pojišťovnou.

Hromada přístrojů sleduje 24 hodin denně

Lékaři vybírají pacienty s hypertenzí ve věku od 40 do 75 let. Ti domů dostanou přístroje na měření krevního tlaku, speciální zařízení pro bezdrátový přenos naměřených hodnot a náramek pro měření pohybových aktivit a srdečního tepu.

Data pak míří přímo k lékaři a do Národního dohledového centra. „Pokud nastane alarmová situace, u pacienta třeba stoupne tlak na 170/110, lékař dostane zprávu a může mu ihned zavolat a doporučit léky,“ popsal Januška.

Lékařů ubývá, telemedicína může pomoci

Díky tomu, že pacienti jsou s přístroji doma a lékař je schopen případné obtíže vyřešit po telefonu, zvýší se počet lidí, které dokáže ošetřit. „Úbytek lékařů je problém, který stále narůstá. Hlavně v oblastech mimo města. Tam by telemedicína mohla být řešením pro mnoho nemocných s hypertenzí,“ dodal Vondrák.

Hlavní část projektu potrvá do roku 2020, pak přijde na řadu vyhodnocování. Už nyní ale lékaři zaznamenávají úspěchy díky možnosti okamžitě léky upravit zdravotní stav. „Jedná se o největší projekt tohoto charakteru na světě. Lékaři jsou díky němu schopni lépe upravovat tlak a výrazně snižovat rizika infarktu či mozkových příhod,“ dodal Januška.

Co je hypertenze?

Hypertenze (zvýšený krevní tlak) je onemocnění, při kterém je chronicky zvýšený tlak krve v cévách. Má přímý vztah s rozvojem a riziky mrtvice a ischemické choroby srdeční, která vede ke vzniku infarktu myokardu.

VIDEO: Jak se pozná mrtvice?

Video
Video se připravuje ...

Jak se pozná mrtvice? Bayer