K nehodě došlo v neděli v Mariánských Lázních, kde byl režisér hostem Marienbad Film Festivalu. Podle dostupných informací zranil poté, co inhaloval výpary z místního Ferdinandova pramene. Snahy o jeho záchranu byly velmi dramatické, nejprve se ho snažila vytáhnout hlídka policistů, jenže rovněž se nadýchala plynu, a tak museli zasáhnout až hasiči s dýchací technikou.

Na místě podle svědků proběhla víc než půlhodinová resuscitace, jelikož stav režiséra, rodáka z Mostu a absolventa divadelní dramaturgie na brněnské JAMU, byl velmi vážný. „Po příjezdu sedmatřicetiletý muž ležel a nedýchal, hasiči ho vyprostili a zahájili jsme resuscitaci. Posádka pak z místa volala leteckou záchrannou službu, vrtulník muže přepravil do plzeňské fakultní nemocnice,“ popsal pro iDnes.cz událost mluvčí krajských záchranářů Radek Hes.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení a v současné době prověřujeme okolnosti případu,“ uvedla pro iDnes.cz tisková mluvčí policie Kateřina Krejčí s tím, že policii zajímá i to, zda v nehodě sehrál svou roli i alkohol.

Jan Kačena je známý hlavně díky alternativní divadelní a filmové práci. Velký strach o něj nyní mají kolegové a také ředitelka festivalu Marienbad Film z. s. Zuzana Stejskalová.