„V rámci prvního kola výběrového řízení, kdy se posuzují kvalifikační předpoklady, se přihlásil pouze jeden účastník řízení, který požadované kvalifikační předpoklady stanovené v zadávací dokumentaci nesplnil,“ uvedla mluvčí. Tendr firma podle věstníku veřejných zakázek vypsala v květnu.

Nyní chce TSK vypsat tendr takzvanou metodou Design & Build, uvedla dále mluvčí. „To zjednodušeně znamená, že zhotovitel stavby je současně jeho projektantem,“ vysvětlila. Soutěž bude vypsána nejen na opravu mostu přes Vltavu, ale i na další mosty, které na něj navazují a tvoří libeňské soumostí. Tam by se měl podle Liškové co nejvíce využít původní projekt bourání mostu, který stávající vedení magistrátu zrušilo a ke kterému už existují platná stavební povolení.

Minulá politická reprezentace počítala s tím, že most s kubistickými prvky nechá nahradit novým, který bude zároveň širší. Nová koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) to odmítla a zvolila cestu rekonstrukce. Měla by trvat od září 2022 do dubna 2025 a vyjít na 560 milionů korun.

Kompromis

Zvolená varianta opravy zvýší podle odborníků životnost konstrukce nejméně o 50 let. Řešení spočívá zejména ve výměně konstrukcí předpolí mostu, které jsou kvůli korozi ve špatném stavu, a zesílení obloukové části. Podle závěrů Kloknerova ústavu ČVUT jde o kompromisní řešení z hlediska nákladů, doby nutného uzavření mostu a dopravní kapacity. Opravená konstrukce bude schopna unést obousměrný tramvajový provoz, osobní auta i nákladní vozy do 32 tun.

Libeňský most musel být loni kvůli havarijnímu stavu dočasně uzavřen pro auta i MHD. Nejde o jediný pražský most, který je ve špatné kondici, na začátku prosince 2017 dokonce spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé. Ve špatném stavu je několik mostů přes Vltavu, mezi nimi například Libeňský a Hlávkův, most Legií nebo Palackého most. Město prostřednictvím TSK zahájilo jejich diagnostiku, stejně jako například lanového mostu na Jižní spojce. Připravuje se také diagnostika a rekonstrukce Barrandovského mostu.

Fotogalerie
6 fotografií