V karlínské Pernerově ulici se dnes sice otevřela nová škola, budova ale vzdělávání pamatuje i v minulosti. Základní škola se tu nacházela do roku 2004. Změny nastaly po povodních roku 2002, po kterých bylo v Karlíně výrazně méně lidí. Došlo tedy ke sloučení tří škol, ze kterých vznikly dvě. Městská část Praha 8 si však dům ponechala, ale provozovaly se tu školy soukromé.

Teď se po náročné a dlouhodobé rekonstrukci prostory dostávají pod správu nedaleké základky na Lyčkově náměstí. Deset nových tříd tu bude zajišťovat první stupeň základní školy, jedenáctá třída je pak přípravná, tedy „nultá“. Po ukončení prvního stupně žáci přejdou na Lyčkovo náměstí.

Učebny se budou obsazovat postupně, a tak nyní do Pernerovy chodí zatím „pouze“ dvě třídy prvňáčků. „Jak se Karlín rozrůstá a obyvatelstvo se tu s novou výstavbou rozšiřuje, kapacitně budova na Lyčkově náměstí nestačila. V současné době bereme jen děti spádové od Florence skoro po Invalidovnu,“ uvedl ředitel školy Jan Korda. Postupně by tak toto zařízení mělo pomoci s nevyhnutelným nárůstem lidí, kteří přijdou se vznikající developerskou výstavbou.

Známky tady nedostanou

Díky rozdělení jedné instituce do dvou zařízení si v karlínské škole mohli dovolit experimentovat. Do Pernerovy ulice tak chodí pouze děti, jejichž rodiče si nepřejí standardní známkovací systém. Žáci s klasickými známkami pak chodí na Lyčkovo náměstí.

„Naše strategie vždy byla jít z vnitřní motivace dětí, aby se děti učily kvůli tomu, že chtějí. Známkování nám tedy nevyhovuje, protože to je vnější motivace. Rozdělili jsme děti podle toho, kdo jaký program chtěl. Tady tedy opravdu můžeme dělat ‚laboratoř‘, zkoušet si mapy učebního pokroku. Učíme se pojmenovávat dovednosti dětí v jednotlivých předmětech, tím pádem můžeme mapovat jejich pokrok. Pro nás kvalitní vzdělání znamená posun dítěte,“ vysvětlil ředitel.

Přestože žáci budou místo známek dostávat slovní hodnocení, čeká na ně v pololetí i na konci roku standardní vysvědčení. Je to oficiální dokument, který škola vystavit musí.

Speciální třída cizinců

V nové karlínské škole bude fungovat ještě jedna vychytávka. Od října se tu otevře intenzivní třída, kde se děti cizinců budou učit češtinu. „Měla by to být průtoková třída, do které na tři měsíce přijdou děti hlavně z prvních a druhých tříd, které nečtou a nepíší, přišly sem ze zahraničí a my je během tří měsíců naučíme dobře komunikovat, aby se mohly vrátit do svých kmenových škol v různých částech Prahy,“ řekl Jan Korda.

V Karlíně otevřela nová škola, kde děti nebudou dostávat známky.
Autor: Daniel Vitouš

Náročná rekonstrukce

Historická budova v Pernerově ulici pochází z roku 1895. Jak prozradil místostarosta Prahy 8 Tomáš Tatranský (TOP 09), rekonstrukce byla kvůli tomu náročná, docházelo zde k nálezu plísně v krovu střechy a podobným komplikacím.

„Akce byla připravena na začátku minulého volebního období, samotná stavba trvala dva až tři roky. Máme ještě dva další plány do budoucna. Jedním je přístavba samotné budovy Lyčkova náměstí, kde bychom rádi vybudovali školní jídelnu s kuchyní, protože zde je pouze výdejna obědů, plus tělocvičnu. Dále bychom rádi přistavěli pavilon se čtyřmi až šesti třídami na Základní škole Petra Strozziho na Invalidovně,“ sdělil k plánům Tomáš Tatranský. Rekonstrukce budovy v Pernerově ulici stála 188 milionů korun.

Fotogalerie
17 fotografií