Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zaorálek si „vyžírku“ se Zemanem vyříkal. A co urážky s Babišem?

Autor: jko, simao - 
2. září 2019
05:45

Lubomír Zaorálek (ČSSD) se stal novým ministrem kultury a v pondělí zasedne v této roli poprvé ve Strakově akademii. Předtím však zavítal do Epicentra na Blesk.cz, aby zodpověděl řadu otázek ohledně toho, jak se jeho nové vládní angažmá zrodilo a proč na něj přistoupil i přesto, že byl původně proti koalici ČSSD s ANO. A také, jak vnímá dřívější útoky ze strany prezidenta Miloše Zemana či Andreje Babiše (ANO), kteří ho počastovali nepěknými označeními. I Zaorálek však proti nim pálil ostrými.

„On je úplně z jiného těsta, dokáže mluvit 10 hodin o všem a o ničem,“ prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v Partii na FTV Prima. I přes dřívější spory a útoky jeden proti druhému je však nakonec rád, že se vlády nad ministerstvem kultury ujal Lubomír Zaorálek a nikoli Michal Šmarda (ČSSD). „Pochopil jsem, že tenhle člověk nám tu vládu rozvrátí, nám bohatě stačí konflikt MaláčováSchillerová,“ prohlásil totiž Babiš o Šmardovi.

U Zaorálka premiér ocenil, že coby bývalý ministr zahraničí zvládá jazyky. V minulosti však označil Zaorálka jako „žvanila“ či „tlučhubu“. „Pan Zaorálek je tlučhuba, který sice má emotivní projevy, ale ve výsledku je spíš komediant,” pronesl dříve Babiš, který se však prý ke starým sporům nechce vracet.

Zaorálek řešil se Zemanem vyžírku

V Blesku se k nim však vrátil Zaorálek. „Já o něm řekl, že je cizopasný fíkus. V politice to těžko vymýtíte. Mě ty výrazy netěší, ale řada politiků nemá daleko od toho, aby použili silný výraz,“ podotýká nový ministr kultury.

„Bavil jsem se o tom i s Milošem Zemanem. Řekl jsem mu: víš, co jsi udělal, když jsi před celou zemí řekl, že jsem vyžírka, a já se 5 let bál na recepcích dát něco do pusy, protože jsem si myslel, že mám cejch? A on mi odpověděl: no a co, ti to prospělo, zhubl jsi, byl jsi zdravější,“ zavzpomínal nyní Zaorálek ve studiu Blesku.

Prezident Miloš Zeman přijal v Lánech Lubomíra Zaorálka (ČSSD) (26.8.2019) Prezident Miloš Zeman přijal v Lánech Lubomíra Zaorálka (ČSSD) (26.8.2019) | Twitter J. Ovčáčka

„Byl bych rád, kdybychom používali výrazy, které nejsou shazující, to ale nezměním a je to součást politiky. To je tvrdé prostředí, je to obhajování zájmů a nejste v ní proto, abyste měl idylické vztahy s lidmi, ale abyste něco prosadil. A kdo je měkký, tak by do ní neměl chodit,“ podotkl také.

Neměli bychom se takto častovat, říká Zaorálek

Na dotaz moderátora Jakuba Kopřivy, zda považuje Zaorálek Babiše za slabého premiéra, jak ho počastoval kvůli vleklému řešení situace právě kolem ministerstva kultury třeba opoziční lídr Petr Fiala (ODS), se Zaorálek Babiše de facto zastal. „Ty debaty jsou zjednodušené. V jakém smyslu slabým?“ tázal se Zaorálek.

Příčinu v průtazích v kauze Michala Šmardy a jmenování nového šéfa kultury vidí trochu někde jinde. Babiš si to dle něj u Zemana nechtěl rozházet.

„Protože se mu do toho moc nechtělo, mám pocit, že se moc neangažoval. Důvod je zřejmě ten, jak sám říká: Mám s panem prezidentem korektní vztahy a já je nebudu eskalovat kvůli něčemu, o čem nejsem přesvědčen. Ale tím, že teď tady na něj začnu nasazovat, že je slabý, se budeme znovu navzájem napadat. Jestli chceme něco dělat společně, neměli bychom se častovat, ale začít se bavit se o věcech, kde hledáme dohodu,“ poznamenává pro Blesk nyní Zaorálek.

Zaorálek upozorňuje, že byl mezi těmi, kdo na Jana Hamáčka tlačili, aby se nadále ČSSD pokoušela prosadit na ministra Michala Šmardu. Když se starosta Nového Města na Moravě kandidatury vzdal, nabídl tento post Hamáček Zaorálkovi. A ten tentokrát neodmítl.

Právě Zaorálek byl přitom v Sobotkově vládě ministrem zahraničí, když však ČSSD v parlamentních volbách následně dovedl coby volební lídr k 7,27 procentům hlasů, stáhl se spíše do ústraní. I když ne zcela. Zůstal poslancem, stal se šéfem zahraničního výboru Sněmovny. 

Před volbami na podzim 2017 se tváří v tvář utkal s Andrejem Babišem v Superdebatě Blesku. Babiš tehdy na Zaorálka vytáhl i hanlivé rčení „Kudy chodil, tudy krad, sociální demokrat“. Navzájem si pak udělovali „žvanivé“ nálepky. 

Zaorálek parodoval Babiše: „Kecy. Účelovka“

Předtím v červnu 2017 Zaorálek při rozhovoru pro Blesk Zprávy Babiše parodoval.  A to poté, co o něm Babiš na facebooku napsal: „Pan Zaorálek je zakladatel Občanského fóra, 27 let v politice, neuvěřitelný žvanil, demagog, který sice ničemu nerozumí, ale všechno je schopný okomentovat a okecat. V rámci krize brutálně lhal. Je to bezpáteřní člověk, úplně stejně jako Sobotka.“

„Přiznám se, že mě to dost překvapilo. Ten slovník je strašně vyhrocený a pro mě trochu nepochopitelný,“ řekl Blesk Zprávám Zaorálek.

A dodal: „Člověk neví, co má říct na svou obhajobu. Možná bych řekl, že jsou to kecy, nebo že je to nějaká účelovka, jaký to má souvis, a že je to nějaká permanentní kampaň proti mně. Nebo že přece jsem nebyl v tom sám, takových nás bylo víc, co jsme něco takového dělali. Tak já nevím, jak se mám v tomhle hájit. A nevím, co v té době zakládal pan Andrej Babiš, abych věděl, co bylo tehdy to správné.“ I přes smířlivější tón současného premiéra a ministra kultury vyvstává otázka - dojde opět na podobné přestřelky?

havran2 ( 2. září 2019 07:59 )

Teď si Zaorálek bude sypat popel na hlavu,když dostal lepší trafiku !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa