Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Recenze: Otrávené pírko je politickým thrillerem plným akce, druhý díl je ale zklamáním

Matthew FitzSimmons - Otrávené pírko
Matthew FitzSimmons - Otrávené pírko  (Autor: Kalibr)
Autor: lm - 
10. září 2019
17:08

Od smrti Benjamina Lombarda uplynula už nějaká doba a všechno se tím mělo změnit. Bývalý mariňák a počítačový expert Gibson Vaughn čekal, že po očištění svého jména bude konečně moci začít normální život a jako správný otec zajistit budoucnost své dceři. Tvrdě ale narazil! Pro potenciální zaměstnavatele je stále »radioaktivní« a navíc se muž, který mu kdysi zachránil život, ocitl v nesnázích. Kam ho zavede dobrodružství v druhém díle netrpělivě očekávané série?

Přesně rok po vydání překladu úspěšného bestselleru "Příliš krátký provaz" se na pultech českých knihkupectví objevilo jeho pokračování. Ústřední postavou je opět Gibson Vaughn, sympatický počítačový hacker, zdiskreditovaný bývalým senátorem a viceprezidentem Benjaminem Lombardem, kvůli jehož odpornému tajemství musel zemřít i Vaughnův otec. Vaughn už však zná celou pravdu o smrti svého táty i zmizení své nejlepší kamarády z dětství Suzanne. Zbytek světa ale ne... A právě to je důvodem, proč schopný počítačový mág stále nemůže najít práci, ač doufal, že smrtí zákeřného politického matadora jeho prokletí z mládí konečně skončí. 

Pro knižní fanoušky je to však dobrou zprávou, protože se tak můžou těšit na další díly pojednávající o jeho dobrodružství. Druhý dostal název Otrávené pírko a navazuje tam, kde první díl skončil. Vaughn se při marném shánění práce dozvídá, že muž, jenž mu kdysi zachránil život, má velké problémy a zatáhl do nich i svou rodinu. Při pokusu o pomoc ale zjišťuje, že v případu prohnilého padoucha, který obral o peníze mnoho lidí, jsou zainteresováni i další, mnohem nebezpečnější lidé a ve skutečnosti jde o více, než se mohlo zdát.

Otrávené pírko sice na první knihu skvěle navazuje, to je však i jedním z jeho handicapů. Pokud jste Příliš krátký provaz nečetli, druhý díl vám patrně nebude dávat příliš smysl. A pokud jste ho četli a líbil se vám, pak se připravte na zklamání, především v první půlce knihy. FitzSimmons čtenáři naservíruje kupu nových postav, se kterými je seznamuje tak, že na přeskáčku vypráví jejich příběhy a děj se přitom až útrpně vleče. Pak se ale vše zlomí a nejspíš budete mít opět problém knihu odložit z ruky. Pokles v kvalitě je ale znatelný, zvlášť při porovnání s vysoce nastavenou laťkou FitzSimmonsova debutu.

Příběh je tentokrát příliš dlouhý a překombinovaný. Místy navíc vyhnaný až za hranice uvěřitelna. Oblíbené postavy z předchozího dílu zcela chybí a jsou zmiňovány jen okrajově, nové postavy nejsou až tak sympatické a jejich konec kdoví jestli se někdy dozvíme. FitzSimmons tentokrát upřednostňuje akci před napětím a hromady mrtvol před jednou dobrou vraždou. Samotná postava Vaughna si protiřečí a rádoby dobrý otec, který si dle svých slov ze všeho nejvíc přeje ochránit svou rodinu, se bezhlavě vrhá do nebezpečného dobrodružství, z něhož v podstatě nebude nic mít. Politický thriller bez špetky intimity už začíná být také trochu vyčerpávající a člověk se až musí ptát, jak téměř asketický Vaughn vůbec dokázal zplodit dceru.

Nejhorší vadou na kráse je ovšem to, že se autor snížil k napsání velmi otevřeného konce, který působí jakoby z knihy někdo vyrval poslední kapitoly a patrně má čtenáře donutit ke koupi jeho dalšího díla. A tak zatímco po přečtení prvního dílu k tomu fanouška vedla nutkavá potřeba, u toho druhého budete po další knize sahat značně otráveni, protože jste k tomu byli v podstatě přinuceni násilím. Což v kombinaci s tím, že nejde o tzv. stand alone, a k přečtení knihy musíte znát i první díl, zanechává dosti hořkou pachuť. 


Autor: Matthew FitzSimmons

Titul: Otrávené pírko

Nakladatelství: Kalibr, 2019

Počet stran: 400

Hodnocení: 60 %

Zobrazit celou diskusi