Pětifaktorová dieta: Jak funguje a co si o ní myslí Petr Havlíček?

Pětifaktorová dieta: Jak funguje a co si o ní myslí Petr Havlíček?
3. září  2019 
 06:00

Jak sám název napovídá, všechno se při této dietě, nebo spíše životním stylu, točí kolem čísla pět. Jejím tvůrcem je fitness trenér Harley Pasternak a zakládá si na tom, že nejde o jednorázovou dietu, při které zhubnete, ale potom nastane jojo efekt. Jakmile si její principy zažijete, už prý nebudete chtít jinak a budete se cítit prostě skvěle! Jak tedy pětifaktorová dieta funguje?

 

Jak už bylo řečeno, tento životní styl se točí kolem čísla pět. Jíte tedy pět jídel denně, kdy každé z nich obsahuje pět složek. K tomu přidáte pětkrát týdně pohybovou aktivitu a pětkrát za pět týdnů si můžete i "zahřešit". Pětka se prostě stane vaším životním číslem.

Protože jde o změnu životního stylu a ne o "zázračnou" dietu, nepočítejte s rychlým úbytkem váhy. Hubnout budete pomalu, ale zato zdravě a natrvalo. Nemusíte se tedy bát, že byste trpěli hladem nebo neměli dostatek energie či živin, které tělo zkrátka potřebuje. Výhodou pětifaktorové diety naopak je, že se budete cítit lépe, budete zdravější a u tohoto typu stravování bez problémů vydržíte.

 

Co jíst při pětifaktorové dietě

Pět složek, ze kterých by se každé vaše jídlo mělo skládat, jsou: bílkoviny, sacharidy, kvalitní tuky, vláknina a voda. Jedna porce by měla mít v průměru 1260 kJ, což dohromady tvoří 6300 kJ denně. Samozřejmě toto číslo byste si měli individuálně upravit na základě vaší výšky, váhy a toho, jak často sportujete.Klíčem při tomto typu diety je vybírat si kvalitní, zdravé potraviny, ideálně s nízkým glykemickým indexem, aby vám nerozhodily hladinu krevního cukru.

Základ vašeho jídelníčku tedy tvoří hlavně celozrnné pečivo, celozrnné přílohy a tmavá rýže. Z doporučených bílkovin libové maso, ryby, skyr, vajíčka a luštěniny. Co se týče tuků, zaměřte se na mléčné výrobky, rostlinné oleje, avokádo a ořechy. Samozřejmostí je dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. Nezapomínejte také na pitný režim a naopak zapomeňte na alkohol.

 

Pohyb při pětifaktorové dietě

Zapomínat nesmíte ani na pohyb. Tomu byste se měli věnovat pětkrát týdně po dobu pouhých 25 minut a jak jinak než v pěti pětiminutových sekvencích. Ideální složení na každé cvičení je tedy:

  • zahřátí
  • procvičení horní poloviny těla
  • procvičení středu těla
  • cvičení na boky a stehna
  • aerobní aktivita (kardio)

 

Co na pětifaktorovou dietu říká výživový specialista Petr Havlíček?

Neexistuje žádný klinický výzkum, který by potvrzoval efekt pětifaktorové diety. Pokud se ale oprostíme od zásad točících se kolem číslice 5, pak zjistíme, že se jedná o stravování, které respektuje zásady zdravé výživy, tzn. nutričně vyrovnaná jídla, kvalitní potraviny a z nich správně připravená jídla, preference sacharidů s nízkým GI, dostatek vlákniny, vyloučení jednoduchých cukrů a slazených nápojů. Za pozitivum lze považovat i doporučení pravidelných pohybových aktivit a „volný den“, kdy si konzument od definovaného jídelníčku může odpočinout.

Nevýhod je hned několik: 1. potřeba individuální úpravy předepsaného plánu (plán neřeší živinové a energetické potřeby každého jednotlivce, stejné menu je pro všechny), 2. preference nízkotučné stravy (poslední výzkumy nízkotučnou stravu nijak příliš nepreferují), 3. tlak na 5 jídel denně (zdá se, že vydatnější a méně časté jedení přináší více výhod než častější jedení menších porcí).

 

Víte o tom, že pětifaktorovou dietu si oblíbila také slavná hollywoodská herečka Megan Fox? O tom, jak vypadá její jídelníček a jak hubnou další slavné ženy, se dočtete v nejnovějším čísle magazínu Blesk pro ženy, které koupíte v novinových stáncích nebo jednoduše ZDE >>>

Titulka BPŽ 36
Autor: archiv

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji