Hesla si všimla bývalá policistka Petra Lhotáková. Ta poslala podnět na Policejní prezidium a publikovala pár ostrých článků, za které chtěla později advokátka Markéty J. omluvu.

Byla to metafora

Aktivistka Markéta J., která se hlásí k anarchistům, od počátku s obžalobou nesouhlasila a popřela, že by podněcovala k trestnému činu. „Nechtěla jsem zapalovat policisty ani jejich auta. Byla to metafora. Šlo mi o zrušení policie jako instituce,“ řekla.

Podle jejího názoru není správné, aby lidé byli souzeni za projevení názoru. „Nesla jsem transparent, napsala jsem ten nápis. Ale odmítám, že bych spáchala jakýkoli trestný čin,“ prohlásila.

Dostala podmínku

Okresní soud v Karviné byl ale jiného názoru a dívku, kterou soudil jako mladistvou, neboť v době činu jí bylo 17 let, uznal vinnou. „Nápis jasně nabádá k násilí vůči policii,“ zaznělo v odůvodnění rozsudku.

Aktivistce soud „napařil“ dva měsíce podmíněně s ročním zkušebním odkladem. Relativně mírný trest ale Markéta J. nepřijala a na místě se odvolala. „Budu se odvolávat tak dlouho, dokud nebudu osvobozena,“ komentovala výrok soudu.

Nehodlá přestat

Ve veřejném prostoru chce být nadále aktivní. „Od blízkých lidí mám podporu. I s odsuzujícími názory jsem se setkala, hlavně na sociálních sítích. Ale neplánuji se stáhnout někam do ústraní,“ podotkla aktivistka.

„Na letošním pochodu Prague Pride jsem nesla vlajku symbolizující mou sexuální orientaci, tak doufám, že za tohle už mě nikdo nezažaluje,“ uzavřela.