Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejhorší období pro školáky i rodiče: Expertka radí, jak zvládnout přechod na střední

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
30. srpna 2019
05:20

V tomto období se často hovoří o tom, jak zvládnout nástup dítěte do první třídy. Méně pozornosti se ale věnuje dětem, které přestupují ze základní školy na osmiletá gymnázia nebo na střední školu. Je to stejně důležitý krok a i rodiče by k tomu měli přistupovat stejně zodpovědně. Při přechodu na gymnázium by se měla rodina připravit na to, že se dítěti zhorší známky a z premianta se stane průměrný student. O tom, jak toto období zvládnout, hovořila v Epicentru vzdělávací expertka Jana Pácalová.

Přechod ze základní školy na víceleté gymnázium je pro dítě obrovskou změnou. Přístup učitelů je odlišný, děti jsou zvyklé, že jim paní učitelka se vším pomáhá a stále je kontroluje. Na základní škole se nemusely tolik učit, což se nyní změní.

„Rodiče by neměli přechod potomka na gymnázium podceňovat, protože může dojít k problémům v oblasti sociální i psychické. Měli by být připraveni na to, že jejich dítěti, které nemělo na vysvědčení jinou známku než jedničku, se zhorší prospěch,“ upozornila Jan Pácalová s tím, že s tímto faktem se velmi těžko smiřují hlavně ambiciózní rodiče.

Když děti přinášejí nezvykle horší známky

Problémy s prospěchem mají spíše dívky než chlapci. „Praxe totiž ukazuje, že chlapci si při nástupu do primy častěji udrží svůj standard známek. Problémem pro děvčata je to, že jim schází opatrovnická péče učitelek ze základních škol,“ vysvětluje Pácalová.

To všechno může působit na dětskou psychiku. Předtím klidné dítě může být náhle úzkostné nebo podrážděné, protože bylo zvyklé na úspěch a ten se nedostaví hned.

„Ve 12 letech jsou děti ještě ochotné rodičům hodně sdělit a je dobré je vyslechnout. Rodiče by měli komunikovat, nestavět ho do roviny malého dítěte, ale člověka, se kterým mohu mluvit na rovinu a vyslechnout ho, co ho trápí. Pokud mohu pomoci jako rodič, tak pro to udělám vše. Pokud máte ale pocit, že na to nestačíte, může pomoci pedagogicko-psychologická poradna, “ dodává odbornice. 

Přechod na střední školu v nejsložitějším období

Nástup na střední školu se obvykle odehrává v období citlivé psychiky a emocionálních nejistot. Rodiče by to měli brát v úvahu a potomkům maximálně naslouchat a věnovat se jim.

„Problémem je, že mladí lidé se v období puberty velmi neradi svěřují rodičům. Ti by si tak měli více všímat jejich změn v chování a vnímat varující signály, např. když dcera či syn přestává komunikovat s kamarády, nechce být doma nebo naopak z domu nevychází,“ varuje Pácalová.

Pokud máte pocit, že dítě čelí v nové škole problémům, pomůže diplomacie a takt. Rodiče by neměli hned vyjadřovat silné názory nebo odsuzovat. Na střední škole teenageři příliš neřeší prospěch, ale spíše sociální vztahy. Klíčové pro ně je, zda do kolektivu zapadne. I to by měli rodiče při dialogu brát v úvahu.

Nebojte se sankcí

Nastane-li situace, že dítě se příliš nesnaží a má pocit, že čtyřky na vysvědčení stačí a vy jste přesvědčeni, že má rozhodně na víc, nebraňte se různým sankcím nebo opatřením. „Pokud například dítě stojí o nový drahý mobil, bude se muset ve škole více snažit. Pokud miluje počítačové hry, stanovte pravidla, jak často se jim bude moci věnovat,“ radí vzdělávací expertka. 

Podívejte se na celý rozhovor s Janou Pácalovou:
Video  Vzdělávací expertka: Na střední škole nepanikařte při první pětce dítěte. 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa