Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trest smrti za vraždu Davida s přítelkyní v dovolenkovém ráji! Vrazi je ubili motykou!

Autor: rc, ČTK - 
29. srpna 2019
16:38

Nejvyšší thajský soud shledal vinnými dva Barmánce za brutální vraždy mladých turistů, které otřásly zemí v roce 2014. Na ostrově Koh Tao tehdy byla nalezena těla Davida Millera (†24) a Hannah Witheridgeové (†23). Soud Barmáncům za vraždy vyměřil trest smrti.

Báječná kuchyně, krásné pláže a panenská příroda. Thajsko milují turisté z celého světa. Navštívit Thajsko se v roce 2014 rozhodla i Hannah Witheridgeová, která zamířila na ostrov Koh Tao. V tamním hotelu se seznámila s americkým turistou Davidem Millerem. Dvojice se šla projít na pláž, do hotelu se však už nevrátili. Zpět se vraceli pozdě večer a na cestě byli napadeni a brutálně zavražděni. Jejich těla byla objevena na pláži. Miller měl četná poranění na hlavě a Witheridgeová byla znásilněna a ubita k smrti. Vražednou zbraní byla podle policie motyka.

Vražda mladých turistů šokovala celý svět a zároveň vzbudila všeobecné obavy o bezpečnost turistů v zemi. Nebyla to totiž první podezřelá smrt turistů, ke které na ostrově došlo. V roce 2012 za záhadných okolností na ostrově zemřel Ben Harringston (†32) a v roce 2014 Nick Pearson (†25). Policie oba dva případy uzavřela jako nehody, ovšem rodiny věří, že byli zavražděni. Poté, co došlo k zavraždění Witheridgeové a Millera, se ostrovu Ko Tao začalo přezdívat »Ostrov smrti«.

Strážci zákona v souvislosti s vraždou Witheridgeové a Millera krátce po činu zatkli dva muže pocházející z Barmy. V prosinci roku 2015 s nimi proběhl soud, který je odsoudil k trestu smrti. Ovšem jejich stoupenci a právníci tvrdí, že obvinění jsou falešná a i důkazy byly podvrženy. Oba muži se podle advokátů přiznali pod nátlakem a mučením a později své přiznání stáhli. Rovněž jim nebyl umožněn přístup k potřebným překladatelům během výslechů na policii.

V procesu svědčil i jeden z nejznámějších thajských soudních lékařů. Jak jeho svědectví ukázalo, stopy DNA, které patřily mezi hlavní důkazy prokuratury, nijak nespojily odsouzené muže s místem činu. Thajský expert rovněž obvinil policii, že místo činu nedostatečně prozkoumala a špatně zacházela i s důkazy DNA.

Soud ale výhrady obhajoby odmítl a v prosinci 2015 označil oba muže za vinné z vraždy a odsoudil je k trestu smrti. Nevládní organizace Human Rights Watch (HRW) tehdy rozsudek označila za vhluboce znepokojivý. Zmínila v této souvislosti zejména obvinění z policejního mučení, které nebylo nikdy vyšetřeno, a rovněž i pochybnosti ohledně stop DNA, které by muže spojovaly se zločinem. Nejvyšší thajský soud však ve čtvrtek rozsudky smrti pro muže potvrdil. 

ZaSmin12 ( 30. srpna 2019 08:51 )

Velká škoda že to nebyla prazanda1

Monikay ( 29. srpna 2019 19:48 )

ten zločin je opravdu hrozný

Brnooo ( 29. srpna 2019 18:52 )

A na koho hodí ty ostatní vraždy a podivné sebevraždy (např. oběšenec s rukama svázanýma za zády)? A co starostův synek, který byl v podezření?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání