„Víte, on ten váš Cimrman nikoho nezajímá,“ řekli Smoljakovi a Svěrákovi tehdejší mocipáni na scénář k cimrmanovskému filmu Deset zásad inspektora Trachty. „Nevěšte hlavu, napíšeme jiný,“ uklidňoval situaci režisér Oldřich Lipský (†62). A tak spatřila světlo světa komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!. Premiéru měla před 45 lety, 30. srpna 1974. Hlášky zní zlidověly, každý si pamatuje postavy psychiatra Chocholouška (Václav Lohniský, †59), trenéra juda Tumpacha (František Peterka, †94) či automechanika Bédy Hudečka (Josef Dvořák, 77) a spoustu dalších. „Když jsme film točili, ani ve snu mě nenapadlo, že by mohl mít tak velký úspěch,“ přiznal po letech představitel hlavní role Františka Koudelky, komik Luděk Sobota (76).

Hlavním hrdinou komedie je nesmělý mládenec František Koudelka, který uvěří tomu, že bude mít zaručený úspěch v životě, bude-li se řídit kondiciogramem, tedy vědecky sestaveným přehledem svých šťastných i kritických dní, hitem 70. a 80. let. Až po letech zjistí, že žil podle kondiciogramu určeného jeho jmenovci. Mezitím ale zažije hodně perné chvíle…

Pro Luďka Sobotu znamenal film první velkou příležitost a v roli závodníka Volejníka se také poprvé před kameru postavil Petr Nárožný (81). Byl ale i posledním vystoupením Věry Ferbasové (†62, tetička Marie Sýkorová) na velkém plátně. „Hrál jsem v hodně filmech, ale z nich je podle mě nejlepší tenhle,“ říká dodnes Sobota, jehož honorář činil kolem 12 tisíc korun, tedy zhruba čtyři tehdejší měsíční platy.

Kromě Prahy se točilo v Hoděticích na Benešovsku nebo v píseckém Oslově, kde přímo na place vznikl název filmu. I přes jeho úspěch se ale jeden z autorů, Ladislav Smoljak, prý nikdy nesmířil s obsazením Soboty. „Ty jsi nám ten film zničil,“ říkával na jeho adresu. Diváci jsou ale Františkovými eskapádami nadšeni dodnes.

Postavu Františkova soka v lásce výčepního Karla ztvárnil dřívější loutkoherec a člen legendární  Ypsilonky Karel Novák (†49),jehož si diváci mohli všimnout i ve filmech jako Den pro mou lásku (1976), Panelstory (1979) nebo Kalamita (1980). Všestranný a manuálně či kuchařsky zdatný muž dlouhodobě prohrával boj s alkoholem. Tři dny před padesátinami spáchal sebevraždu. Údajně poté, kdy přistihl svoji ženu při nevěře.

Fotogalerie
8 fotografií