Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nezkurv*š budoucnost mých dětí.“ Slavný herec nadává Johnsonovi, ten ochromí parlament

Aktualizováno -
29. srpna 2019
22:37
Autor: ČTK, tva - 
29. srpna 2019
16:15

Britský parlament nebude několik týdnů před plánovaným odchodem země z EU zasedat poté, co královna Alžběta II. přijala středeční návrh vlády Borise Johnsona, aby bylo zasedání od 9. -12. září přerušeno až do 14. října. Proti tomuto Johnsonovu kroku se postavilo mimo jiné přes 1,4 milionu Britů, kteří podepsali online petici. Opozice odsoudila avizované ukončení parlamentní schůze ve čtvrtečním prohlášení, demonstranti jdou ještě dál. Chtějí Johnsonův konec. A pořádně ostře se vyjádřil i herec Hugh Grant.

Boris Johnson vyvolal lavinu reakcí poté, co si u královny Alžběty II. vymohl, aby přijala jeho řešení situace  Johnson se nebrání brexitu bez dohody, britská opozice se hodlá pokusit takovému kroku zabránit navzdory omezenému času, po který bude parlament jednat.

Evropský tisk označil za hlavního poraženého ve vývoji kolem brexitu britskou demokracii, britský tisk na titulních stránkách psal o rozhořčení, rozruchu i šoku, který premiérův středeční krok vyvolal.

Proti nucené přestávce parlamentu krátce před termínem brexitu se v petici na oficiálních stránkách Dolní sněmovny vyslovilo do dnešních 14:00 SELČ již 1,4 milionu Britů. Už 100 000 podpisů přitom stačí k tomu, aby se peticí musel zabývat parlament.

Johnson sebere parlamentu čas

Dolní sněmovna po letní přestávce znovu zasedne 3. září. Poradní sbor královny po středeční schůzi na zámku Balmoral ve Skotsku oznámil, že panovnice nařizuje ukončit jednání parlamentu mezi 9. a 12. zářím. Novou schůzi by tradičně zahájila 14. října. Její projev pravidelně oznamuje vládní program pro nadcházející parlamentní zasedání. 

Poslanci budou mít díky omezení jednací doby až do 14. října skutečně minimum času na to, aby legislativní cestou vyloučili brexit bez dohody. Británie má Unii opustit 31. října, podle premiéra ale parlament bude mít dostatek prostoru na debaty.

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn postup vlády označil za ohrožení demokracie a varoval, že se pokusí přerušení schůze zabránit. Poté chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Johnson dává opakovaně najevo, že Británii z EU za 64 dní vyvede, ať už s dohodou, nebo bez ní, a naplní tak rozhodnutí britských voličů z referenda v roce 2016 společenství opustit.

Hugh Grant nadává premiérovi

Vbouři nad Londýnem přitom padají i pořádně ostrá slova. Populární britský herec Hugh Grant premiéra Johnsona zkritizoval v emotivním tweetu.

„Nezku*víš budoucnost mých dětí. Nezničíš svobody, za které ve dvou světových válkách bojoval můj dědeček. Jdi do prdele ty přespříliš povýšená gumová hračko do vany. Británie je tebou a tvým gangem sebeukájejících se úředníků znechucena,“ napsal Grant. Příspěvek se setkal s velkým ohlasem - během několika hodin měl přes 80 000 sdílení a 335 000 lajků.

Johnsonova hra vabank

List Financial Times ve čtvrtek uvedl, že Johnson parlamentu odepřel možnost vyjádřit se k nejzávažnějšímu rozhodnutí za posledních 40 let. Konzervativní noviny The Times píší, že premiér nyní hraje „vabank“.

Ve středu ministerský předseda rovněž oznámil, že vláda začne jednat s opozicí o tom, jak v parlamentu prosadit novou brexitovou dohodu, pokud se ji s EU podaří dojednat.

Protest v Londýně proti předsedovi vlády Borisi Johnsonovi (28. 8. 2019) Protest v Londýně proti předsedovi vlády Borisi Johnsonovi (28. 8. 2019) | ČTK

Šéf labouristů Corbyn odsoudil Johnsonův postup jako bezohledný. Podle něj ohrožuje demokracii, a proto se Corbyn pokusí příští týden najít legislativní způsob, jak přerušení zasedání zabránit. Následně chce „v určitém okamžiku“ vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Předseda Dolní sněmovny, konzervativec John Bercow označil Johnsonův záměr za ústavní nehoráznost. Naopak severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která kabinet podporuje, premiérův postoj uvítala.

„Johnson jako diktátor bez mandátu a většiny“

Pobouření způsobilo načasování parlamentní procedury, která je za normálních okolností rutinní součástí britské politické kultury. Neobvyklá je rovněž délka plánované přestávky, podle agentury Reuters v posledních letech takovéto pauzy trvaly od pěti do 20 dní.

O načasování jednotlivých kroků v praxi rozhoduje vláda, ačkoli formálně potřebuje souhlas panovníka. Královna je nicméně politicky neutrálním činitelem a jedná podle doporučení premiéra. Podle zpravodajské společnosti BBC Alžběta II. neměla jinou možnost než Johnsonovu návrhu vyhovět.

Mezi kritiky ohlášeného postupu je i lídr poslaneckého klubu Skotské národní strany Ian Blackford, jenž označil Johnsona za „diktátora“ bez mandátu a bez většiny. Také bývalý ministr financí Philip Hammond, který je odpůrcem brexitu bez dohody, označil pokus o přerušení schůze za hluboce nedemokratický a neústavní krok.

Jeden z hlavních Johnsonových spojenců, Jacob Rees-Mogg, označil rozhořčení opozice nad středečním Johnsonovým krokem za „předstírané“. Podle něj je nyní na EU, aby se rozhodla pro rozumnou dohodu, nebo odchod Británie z bloku bez ní.

Přibývají rezignace

Na svou funkci dnes rezignovala dlouholetá šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová, která v referendu v roce 2016 podporovala setrvání Británie v EU. V prohlášení uvedla, že už nedokáže sladit výkon funkce s rodinným životem, podle agentury AP ale načasování rezignace den po sporném kroku vlády vyvolává otázky o skutečné motivaci. Davidsonová zároveň vyjádřila podporu premiérovi ve snaze vyjednat s EU dohodu.

O své motivaci k odchodu dnes nikoho nenechal na pochybách další konzervativec, který složil funkci. George Young, který ve Sněmovně lordů dohlížel na stranickou disciplínu při hlasování, uvedl, že Johnsonův krok „podkopává zásadní roli parlamentu v kritickém okamžiku“ britské historie.

Opozice vyzvala Johnsona: Odvolej

Ve čtvrtek večer pak britská opozice premiéra Johnsona vyzvala, aby okamžitě odvolal rozhodnutí přerušit na několik týdnů zasedání parlamentu, nebo aby umožnil poslancům vyjádřit se k tomuto kroku prostřednictvím hlasování.

„Veřejnost nedala žádný mandát pro škodlivý brexit bez dohody. Premiér uzavírá parlament čistě s cílem zabránit poslancům, aby brexit bez dohody odvrátili,“ píše se v prohlášení šesti opozičních stran.

Vyjádření zmiňuje také neobvyklou délku parlamentní přestávky a historický význam období, ve kterém byla nařízena. Corbyn avizoval, že opozice příští týden ihned po návratu zákonodárců z letních prázdnin zahájí snahu prosadit zákon, který by variantu brexitu bez dohody vyloučil. 

tryskomys ( 25. září 2019 18:11 )

Myslím si úplně to samé.

illyria ( 30. srpna 2019 14:08 )

Chlápek, kterého chytli s mužským prostitutem v autě, by měl chodit kanálama a né kecat rozumy do médií...

Nezadat ( 29. srpna 2019 23:53 )

Moudrý premiér,proč by měl poslouchat hloupá sluníčka co si nevidí na špičku nosu a ve své hlouposti klidně zničí evropskou civilizaci.Řím byl taky na vrcholu inteligence a kultury než kvůli stejným hlupákům jako dnes je zničili Barbaři

Za5min12 ( 29. srpna 2019 17:28 )

EU je prokletí

Zobrazit celou diskusi