Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chorvati obvinili českého milionáře z vypouštění fekálií: Kdo je hlavní aktér „kauzy Jadran“?

Autor: rc, M. Kalkusová, bs, lm - 
29. srpna 2019
18:42

Posádku jachty českého podnikatele Josefa Jereše obvinil na facebooku místní občan z toho, že vypouštěla fekálie v chorvatském přístavu Komiža na ostrově Vis. Toho se hned chopila některá chorvatská média i politici. Kdo je majitel luxusní jachty, který se ocitl v epicentru této bouře? Blesk zjišťoval podrobnosti.

Andro Ž. procházel pozdě v noci přístavem Komiža ležícím na chorvatském ostrově Vis, když si všiml luxusní lodi s názvem LizMary, která do vody vypouštěla výkaly. Okamžitě to vyfotografoval a snímek publikoval na sociální sítě. „Námořní turistika bez kontroly a bez sankcí v živém přenosu. Jachta LizMary vypouští výkaly v přístavu Komiža ve 22:30,“ napsal k fotografii, která okamžitě vyvolala v Chorvatsku bouři nevole.

Kdo je ale českých podnikatel, kterého chorvatská média nepřímo obvinila z toho, že nemá dostatek úcty ke krásám Jadranu?  Ve skutečnosti jde o velkého milovníka mořeplavby i chorvatské země. „Když překročíme hranice, říkám si, že jsem doma,“ řekl pro server Jutarnji.hr Jereš. Také pro něj popsal své skromné začátky.

Od starého autobusu k mohutnému impériu

Jereš, který je dnes úspěšným podnikatelem, pochází z chudé rodiny a podle chorvatského serveru si začal vydělávat sám už ve třinácti letech. Po pádu železné opony začal zkoušet podnikat. Koupil si starý autobus a založil v něm občerstvení. 

Zaparkoval jsem ho před hokejem a fotbalem. A vydělával peníze. Byl to zásah,“ řekl pro chorvatský server. Postupem času začal podnikat ve velkém. Jeho impérium zahrnulo hotely, benzinové pumpy, nákladní automobily a podle zjištění Blesku i velké parkoviště pro kamiony nebo odtahovou společnost. O té se psalo mimo jiné v souvislosti s úspěšnou likvidací nehody cisterny na dálnici D1. 

S dálnicí je spjatý také další byznys úspěšného podnikatele. Jeho společnost vybudovala supermoderní parkoviště pro kamiony Truckpark v Ostrovačicích u Brna. 

Velká nádrž i zásobník na fekálie! 

Loď LizMary, luxusní jachta typu Dominator 720s, která podle chorvatských médií Jerešovi patří, stojí zhruba 90 milionů korun. Pojme až osm pasažérů a disponuje čtyřmi kajutami. Ty jsou z větší části obloženy masivním dřevem a interiér je převážně laděn do slonovinové a bílé barvy. 

Nádherné plavidlo má k dispozici dva motory o síle 3100 koní! Je 22,17 metru dlouhé a jeho nádrž pojme 6 tisíc litrů paliva. Je tu však ještě jedna nádrž a o tu jde v tomto případu především. 

Nevidím jediný důvod, proč bych vypouštěl obsah fekálií v marině, ještě si u toho svítil i pod vodou, seděl na lodi s přáteli (celkem 7 lidí), popíjel víno, když loď je vybavena zásobníkem na fekálie 400l, v Komiži jsme se zdrželi pouze tři dny, tudíž se tank nemohl naplnit,“ řekl Jereš pro Blesk.

Vypouští se nalevo uprostřed!

Jereš uvedl i další argumenty, proč vyfotografované fekálie údajně nemohly pocházet z jeho plavidla. „Loď má výpust na levé části trupu uprostřed a je vybavená drtičem, který nedovolí vypustit do moře větší kusy exkrementu a toaletního papíru tak, jak je vidět na fotce. Takto vypuštěná fekálie do moře pochází z lodi, které mají ruční nebo podtlakový systém splachování,“ uvedl Jereš, který dodal, že se proti nařčení hodlá bránit právní cestou. 

Plavíme se na moři přes 20 let a ctíme chorvatské zákony. I pro nás je takové chování nepřijatelné! zlobí se podnikatel s tím, že již poslal stížnost na chorvatský zastupitelský úřad v Praze. Ať už výkaly v přístavu vypustil kdokoli, úřady mu za znečištění moře mohou dát pokutu až 50 000 kun, tedy asi 175 000 korun.

Jak to všechno začalo?

Aféru odstartovala v úterý zveřejněním fotografie ze sociálních sítí. „Námořní turistika bez kontroly a bez sankcí v živém přenosu. Jachta LizMary vypouští výkaly v přístavu Komiža ve 22:30,“ napsal uživatel Andro Ž. k fotce luxusní jachty, u které se nacházely fekálie. Chorvatská média následně prohlásila, že loď patří českému podnikateli Jerešovi.  

 

sidneyfoster ( 30. srpna 2019 07:43 )

Drtičem odpadu v kuchyňské lince okurka také neprojde celá. A tohle je podobné.

slovan1954 ( 30. srpna 2019 04:41 )

Kruta_Pravda ( 29. srpna 2019 20:24 )

Krásná loď, já takové bych chtěl strávit dovolenou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání