Otřesný případ z pražského Břevnova má v současnosti ještě stále celou řadu otazníků. V jednom z bytů v Šlikově ulici našli přivolaní policisté devítiletého chlapce s bodnými poraněními bez známek života, jeho sedmatřicetiletá matka se pokusila spáchat sebevraždu a celou od krve ji kriminalisté odvezli pryč. Dle posledních informací ženu vlivem hospitalizace policie ještě nemohla vyslechnout. Právní kvalifikace celého činu tak ještě není jasná. Objevují se však spekulace o drogové minulosti matky.

Každý to zvládá jinak

Záchranáři se shodují na tom, že výjezd, který skončí smrtí dítěte, je vůbec ten nejhorší. „Mohu potvrdit, že z nadlimitních událostí jsou právě ty s tragickými následky u malých pacientů ty nejzávažnější. Prožívání každého je individuální a stejně tak i zvládání a vyrovnávání se s danými událostmi,“ sdělila pro Blesk.cz Helena Brýdlová, koordinátorka psychosociální intervenční služby pražské záchranky. Ta má na starosti systém takzvaných „peerů“ (anglická výsl. [pír], z latinského par - „stejný, rovnorodý“, pozn. red.), kteří poskytují psychickou pomoc kolegům, pokud je to potřeba.

Pražští záchranáři mají pro tyto situace vyvinutý speciální systém, který přesně pojmenovává jednotlivé „nadlimitní události“, které by mohly pracovníky zasáhnout. Odborníci nečekají, až se takový kolega ozve, ale sami aktivně nabízejí pomoc. Zrovna tak si ale asistenci může vyhledat samotný záchranář, a to v rámci celorepublikového systému. Má tak možnost popovídat si klidně s někým „z druhé strany republiky“.

Vznikat mohou trvalé následky

„Po takto náročných výjezdech je možné, aby zasažení zaměstnanci čerpali takzvanou bezpečnostní pauzu pro regeneraci sil po takovém výjezdu,“ popsala dále Brýdlová. Ta zároveň nevylučuje, že z individuálního hlediska může mít takový tragický zážitek na záchranáře trvalé následky.

„Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že v případech mimořádných událostí - a jako extrémní můžeme uvést teroristické útoky na WTC z 11. září 2001 - se u pracovníků záchranných složek rozvinula takzvaná posttraumatická stresová porucha, která již vyžaduje péči odborníka na duševní zdraví,“ dodala Helena Brýdlová.

Fotogalerie
11 fotografií