Chcete žít s jedním partnerem či mít více „známostí“?

Hypotéka rozhodně nebude vaším jediným finančním produktem, kromě jí budete pravděpodobně i některé z těchto produktů: pojištění nemovitosti, pojištění domácnosti, běžný účet, životní či úrazové pojištění, stavební spoření, kontokorent, kreditní karta. Aby byly vaše starosti s těmito produkty minimální, je dobré řešit financování bydlení s partnerem, který má v nabídce nejen hypotéky, ale i ostatní finanční produkty a je tak schopen vám je nastavit tak, aby si spolu co nejvíce rozuměly, vyhnete se tak například možným problémům s:

-        Nastavením pojištění nemovitosti, které je nutné pro získání hypotéky na dům či byt u všech bank, dle požadavků hypotéky. Bez správně nastaveného pojištění nemovitosti Vám banka nevyplatí peníze z hypotéky.

-        Nastavením úvěrového pojištění a případným pojistným plněním v případě, že dojde k pojistné události, např. nemoci, ztráty zaměstnání, invaliditě či dokonce smrti.

-        Neschválení hypotéky z důvodu nadměrných úvěrových limitů na kreditní kartě či kontokorentním úvěru. Pokud žádáte o hypotéku v bance, kde již čerpáte kreditní karty či kontokorent, snadno si můžete úvěrové limity nastavit tak, aby byla vaše šance na získání hypotéky co možná nejvyšší. Případné neschválení první žádosti o hypotéku může velmi negativně ovlivnit žádosti u jiných bank.

-        Splacením části hypotéky ze stavebního spoření na konci fixace úrokové sazby.

-        Financování nemovitosti způsobem, kdy část peněz získáte z hypotéky a část z úvěru ze stavebního spoření s ručením nemovitosti. Neschopnost dvou finančních institucí „domluvit se“ může znamenat neschválení hypotéky či schválení hypotéky na výrazně nižší částku.

U hypotéky se jen těžko trvale obejdete bez pomocné ruky

Hypotéka je produkt na desítky let a rozhodně nelze počítat s tím, že po celou dobu se obejdete bez nutnosti úpravy podmínek hypotéky, pomoci s pojištěním nemovitosti apod. V tomto případě jistě přijde vhod, pokud hypotéku a další finanční produkty čerpáte u banky, která má pobočku přímo ve vašem městě či nejbližším okolí.

Hypotéka je významný závazek, vstupte do něj s někým, koho znáte dlouhá léta

Na hypotečním trhu v České republice panuje silná konkurence. Zkušenosti z minulosti však ukazují, že velmi silnou konkurenční výhodou je nejen hustá síť poboček, ale také historie a stabilita banky. Nejednou již došlo k tomu, že klienti bank čerpající hypotéku řešili to, že:

-        jejich banku koupila jiná finanční instituce,

-        jejich banka přestala hypotéky nabízet úplně či velmi omezila možnosti čerpání hypotéky,

-        je banka na začátku nalákala na velmi nízké úrokové sazby hypotéky s tím, že následně buď průběžně měnila výši poplatků spojených s hypotékou či získání výhodné hypotéky podmínila i čerpáním jiných, již ne tolik výhodných, produktů.

Nenechte se při porovnávání nabídek hypoték zlákat na první pohled výhodnou nabídkou, aniž byste blíže poznali toho, s kým vlastně máte tu čest. Nerozvážný výběr banky, u které čerpáte hypotéku, může negativně ovlivnit vaši finanční situaci v příštích několika letech. Hypotéka není flirt na jednu noc, ale dlouhodobým závazkem, je tedy třeba k ní přistupovat zodpovědně.