A je to! bude si zanedlouho moci oddechnout tým, který pracuje na nové oponě, která se spolu se zrekonstruovanou budovou Státní opery v lednu slavnostně představí veřejnosti. Umělecký ředitel sekce výroby Národního divadla Martin Černý se svým týmem a ve spolupráci se studenty katedry scénografie Divadelní fakulty Akademie múzických umění tvořili monumentální dílo přesně podle návrhu úplně původní opony Eduarda Veitha z roku 1888 a věnovali mu dva roky mravenčí práce. „Za unikátním dílem, jež v těchto dnech spěje do finále, se skrývá více než 1000 hodin pečlivé práce,“ uvedla Eva Sochorová z tiskového oddělení Opery Národního divadla. 

Nová opona nahradí oponu akademického malíře Antonína Střížka, původně určenou pro nastudování Kouzelné flétny v roce 2002. Původní Veithova opona se z divadla záhadně ztratila v roce 1945.

Budova Státní opery byla otevřena 5. ledna 1888 jako pražská německá scéna. Na projektu se podílel autor vídeňského Burgtheatru Karl Hasenauer, na stavbě pak také pražský architekt Alfons Wertmüller, oplývá prostorným hledištěm a neorokokovou výzdobou. 

Slavnostní galavečer

Od jara 2017 prochází opera generální rekonstrukcí, náklady na opravu se pohybují kolem 1,3 miliardy korun. Slavnostní otevření Státní opery, které proběhne symbolicky 5. ledna 2020, nabídne posluchačům galavečer, který je provede nejslavnějšími kapitolami její pozoruhodné historie. Od roku 2012 je Státní opera součástí Národního divadla.

Fotogalerie
24 fotografií