Je to opravdu hrůza! Pobodaný devítiletý David podlehl svým zraněním i přes poskytnutou pomoc přivolaných policistů. Ti záhy před dům vyvedli v poutech a zakrvácených šatech matku chlapce, která se podle policistů pokusila o sebevraždu. 

„V dítěti viděla nepřítele”

„Jestliže se pokusila o sebevraždu, je možné, že skutečně došlo k afektu, který nedokázala vzít nazpět, tak to řešila útěkem z té situace,“ řekl Blesk.cz psychiatr Jan Cimický. Pokud se prokáže, že Davídkovi skutečně vzala život jeho matka, je podle psychiatra možné, že v dítěti z nějakého důvodu viděla svého nepřítele, a sebevraždou pak od toho chtěla utéct. „Můžeme to vysvětlit z hlediska psychiatrie, z hlediska zákona to žádnou roli nehraje,“ dodal.

Hrály v tom roli drogy?

Na povrch zároveň vyplouvají další údajná svědectví, které cituje server extra.cz, a matku nevybarvují v úplně ideálním světle. Údajně se její psychický stav v posledních letech velice zhoršil kvůli drogám, obzvláště pervitinu. „Dlouho ho (Davídka – pozn. redakce) měla v péči její máma, protože pořád smažila. Vždycky byla magor, ale ten perník ji dotunil úplně,“ napsal podle serveru na facebook uživatel Jiří. Potenciální drogovou minulost ženy budou policisté podle mluvčího Jana Daňka skutečně prověřovat.

Matka se synem žila v bytě na Břevnově podle sousedů teprve dva měsíce. Rodinu považovali za bezproblémovou. „Byla sympatická, milá a krásná. Kluk byl chytrý a možná až příliš zvídavý, přišlo mi, že ve mně vidí babičku,“ sdělila Blesk.cz sousedka rodiny Zuzana K., která rodinu navštěvovala. Podle ní měli čistý a uklizený byt a tomu, že by matka užívala drogy, nic nenasvědčovalo. „Nevím ale, jestli bych to poznala,“ dodala sousedka.
Video
Video se připravuje ...

Mluvčí pražské policie Jan Daněk popisuje tragédii na Břevnově. David Malík

Dalo se tragédii zabránit?

Osudného večera, krátce před šestou hodinou, přiběhla do domu v Praze 6 matka ženy, Davidova babička, u níž podle sousedky žena i se synkem ještě donedávna bydlela. „Potkala jsem ji u schránek, působila uspěchaně. Věděla, že se něco stalo,“ domnívá se Zuzana. Žena kvapem vyběhla do prvního patra, kde se naplnily její nejhorší předtuchy. „Zavolejte policii!“ začala podle sousedky babička křičet na celou chodbu. Její zoufalé volání nakonec vyslyšel nejspíš někdo ze sousedů, které hluk zburcoval.

Co přesně se v danou chvíli stalo, ví každopádně asi jen matka chlapce, která je v tuto chvíli ve střešovické Ústřední vojenské nemocnici. Tam se zotavuje ze zranění, která si měla sama způsobit. Právě její zdravotní stav nicméně policistům znemožňuje, aby se o okolnostech hrůzného činu od dotyčné dozvěděli více. „Přestože to nebylo až tak viditelné, žena byla před příjezdem policie velmi vážně zraněná a dosud leží na jednotce intenzivní péče a není schopná výslechu,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Na místě tragédie se zatím objevily první svíčky i věnec se stuhou Prahy 6. „Sám mám malé děti a zpráva mě o to víc šokovala. Za městskou část jsem tím chtěl vyjádřit upřímnou soustrast, protože dle mého nemůžeme dělat, že se to nestalo,“ vysvětlil starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09).

Fotogalerie
22 fotografií