Podle ČTK se hodinového smutečního obřadu vedle rodiny zúčastnili herci a herečky z brněnských divadel, žáci a kolegové z Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) i další přátelé a umělečtí souputníci, mezi nimi třeba spisovatelé Milan Uhde a Pavel Švanda. „Svoboda promlouvala jeho krásným hlasem,“ řekl ve své smuteční řeči Petr Oslzlý, rektor JAMU, na které herec působil jako pedagog.



František Derfler se narodil v roce 1942 v Plzni, vystudoval brněnskou akademii. Jako herec prošel Divadlem Jiřího Wolkera v Praze, brněnským „Provázkem“ a v roce 1980 zakotvil v činohře nynějšího Národního divadla Brno. V letech 1990 až 1997 byl šéfem činohry. Lidé si ho však především pamatují jako jednoho ze signatářů Charty 77. V roce 1989 patřil k tvářím Občanského fóra v Brně, byl jeho mluvčím.

Celoživotně se Derfler věnoval také uměleckému přednesu, pravidelně spolupracoval s Českým rozhlasem, například v seriálu Toulky českou minulostí. Účinkoval v několika filmech a řadě televizních filmů a seriálů. Známé jsou jeho role v Baladě pro banditu nebo Četnických humoreskách.

Fotogalerie
1 fotografie