O půlnoci přestala platit v Česku výstraha před bouřkami a středa by měla být slunečná. Studená fronta se ale hned ve čtvrtek na území republiky vrátí, sdělila Blesku Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová. Silné deště, bouřky a krupobití se dají ve čtvrtek i v pátek očekávat po celém Česku. O víkendu se počasí znovu vyjasní, bouřky a přeháňky se budou vyskytovat jen ojediněle, nejsou však vyloučené.

Neděle ukončí letní tropy, do Česka v pondělí doputuje studená fronta a výrazně se ochladí, z víkendových třicítek klesne teplota jen na 20 stupnů. Podle Honsové budou mít děti „uplakaný“ první školní den, meteoroložka varuje také před bouřkami.

V Polsku a na Slovensku zase hrozí silné bouřky

Na teplé počasí se můžou těšit také naši sousedi, ve středu bude na Slovensku, v Polsku a Německu 32 stupňů, v Rakousku dokonce 33, obloha má být více méně jasná. Ve čtvrtek a v pátek hrozí bouřky zejména na Slovensku a v Polsku. Minulý týden se Tatrami na obou stranách slovensko-polské hranice prohnala silná bouře, která si vyžádala 5 obětí. Na Slovensku zemřel Čech a v Polsku pak 4 další lidé, včetně dvou dětí. Více než 100 lidí bylo zraněno. Výstraha před bouřkami na víkend poleví, platit bude ale pro pondělí.

Nejoblíbenější destinace českých turistů – Chorvatsko, rovněž hlásí příjemných 30 až 33 stupňů, lokálně, hlavně na severu země, hrozí bouřky a déšť, výstraha zůstává na mírném stupni.

Přívalové deště a krupobití ve Španělsku, (27.08.2019).
Autor: Reuters

Druhý nejvyšší stupeň ohrožení vyhlásili na ostrově Sardinie, tamní úřady varují před nárazovým větrem, deštěm, bouřemi, případně silnými vlnami. Také ve Španělsku se počasí uklidní, kolísavá fronta ale může lokálně způsobit bouřky a přívalové deště.

Jasné a slunečné počasí bez přeháněk až do konce týdne hlásí pouze Řecko s průměrnou teplotou 32 stupňů. Milovníky vedra může lákat jasná obloha a teploty kolem 38 stupňů na Kypru.

Fotogalerie
70 fotografií