Nejprve byste měli zvážit, zda je půjčka jediné řešení. Začněte vytvořením rodinného rozpočtu. Spočítejte si kolik utratíte za bydlení, jídlo, služby, dopravu, školní aktivity, jak velkou sumu vydáte měsíčně na oblečení, dárky, zábavu. Zohledněte i nečekané výdaje, které mohou nastat, pokud se rozbije pračka, potřebujete nový mobilní telefon nebo zimní boty.

Rozklíčujte možné rezervy, kde byste mohli ušetřit. Pokud utratíte měsíční výplatu do poslední koruny, nemáte prostor splácet, pak si raději nepůjčujte. Výše možné měsíční splátky je rozdílem příjmů a výdajů.

Dodržujte jednoduché pravidlo, kdy doba užívání předmětu by měla být delší než splatnost půjčených peněz. Nikdy si nepůjčujte na splátky jiných půjček, v tomto případě vyhledejte raději odbornou organizaci nebo Poradnu při finanční tísni, která vám pomůže s konsolidací půjček nebo poradí ve vaší situaci,“ dodává finanční rádce klientů Home Credit Miroslav Zborovský.

Není moudré půjčovat si na luxusní dovolenou, kterou budete po návratu dlouhé měsíce splácet. Vhodné ale je půjčit si například na startovací byt, vybavení domácností nebo auto, protože tyto věci budete používat delší dobu, než splácet.

„Buďte na sebe přísní, zvolte raději vyšší splátku s kratší dobou splácení, nenechejte se zlákat nižší měsíční platbou, ale za podmínek, že budete platit dvakrát déle, protože ve finále zaplatíte mnohem více,” vysvětluje Zborovský.

Půjčka pouze od prověřeného poskytovatele úvěrů

Vyberete si férového poskytovatele úvěrů, ověřte si, zda společnost je na seznamu ČNB a má oprávnění k poskytování spotřebitelských úvěrů. Sledujte také žebříčky na internetu, nezávislé organizace trh sledují za vás, například Navigátor bezpečného úvěru nebo Index odpovědného úvěrování od Člověka v tísni. 

Magické číslo je Roční Procentní Sazba Nákladů

Pečlivě vybírejte produkt, který vám vyhovuje, jediným kritériem by neměl být úrok, ale RPSN (roční procentní sazba nákladů), která v sobě zahrnuje veškeré náklady spojené s půjčkou. „Co může půjčku prodražit jsou případné sankce. Při plnění každodenních povinností se vám může lehce stát, že se splátkou opozdíte, a proto se podívejte, jaké sankce si společnost účtuje,“ uvádí finanční expert.

Nechte si dostatek času na přečtení smlouvy, pečlivě ji prostudujte, pokud něčemu nerozumíte nebojte se zeptat. Seriozní společnosti vám rádi vše vysvětlí a pomohou. 

Video
Video se připravuje ...

Finanční expert radí, jak vybírat půjčky, aby člověk neskončil v dluhové pasti Home Credit

Jak řešit těžké životní situace? Dodržujte dohody!

Klientce Home Creditu V. K. byla poskytnuta konsolidace úvěrů. Po třech letech přestala dlouhodobě splácet, aniž by kohokoliv o něčem informovala. Když ani po několika měsících upomínání nezačala svůj dluh znovu hradit, společnost jí zaslala předžalobní výzvu k jednorázovému doplacení. Až na základě této výzvy začala klientka komunikovat a dohodla se na měsíčních navýšených splátkách, aby uhradila alespoň část peněz, které delší dobu nesplácela.

Po čtyřech uhrazených měsíčních splátkách zažádala o dočasné snížení splátek s příslibem budoucího zaslání vyšší sumy. Paní V. K. má malé dítě a matku trpící Alzheimerovou chorobou, o kterou se musí starat. Nižší splátky jí společnost povolila. Důležité při komunikaci bylo, že paní například dvakrát uhradila pouze polovinu dohodnuté splátky, ale vždy to sdělila. Protože prokázala dobrou platební morálku a snahu věc řešit, případ byl vyřešen dohodou, a nikoli soudně. Klientka nakonec vše doplatila v souladu s dohodou a vyhnula se navýšení o náklady na soudní a exekuční vymáhání.