Slavná slovenská herečka Magda Vášáryová se narodila do učitelské rodiny. Otec učil literaturu a gramatiku a matka němčinu. V dětství po kariéře herečky netoužila, chtěla být spisovatelkou. 

Já se k herectví dostala spíš náhodou. Náhoda chtěla, že mi dali roli v dětském filmu i že mě pomocný režisér Františka Vláčila Aleš Dospiva objevil na Kolibě, kde našel moji fotografii s rozpuštěnými vlasy, a řekl si: „Tohle je Markétka,“ popisovala pro Deník.cz herečka, která teprve v sedmnácti letech zazářila ve filmu Markéta Lazarová. 

Natáčení bylo pro Vášáryovou traumatizujícím zážitkem, protože se natáčelo v bojových podmínkách. Kvůli filmování byla navíc tak dlouho ze školy, že ji málem nepustili k maturitě. Snímek je dodnes považován za jeden z nejlepších historických filmů na světě a díky němu se stala první slovenskou herečkou, která se proslavila v zahraničí. 

Po vysoké škole začala hrát v Divadle na korze, kde se seznámila se svým budoucím manželem Milanem Lasicou (79), se kterým má dvě dcery. Později zářila v Národním divadle a natočila kolem padesáti filmů, z nichž nejznámější byla role správcové Maryšky v komedii Postřižiny

Nechybělo mnoho a mohla se proslavit i v Hollywoodu, protože se ucházela o roli v oscarovém snímku Sophiina volba, kde tvůrci dali na poslední chvíli přednost herecké legendě Meryl Streepové (70). Wiliam Styron (autor knižní předlohy, pozn. red.) byl nadšen a chtěl, abych to hrála, mluvili jsme spolu telefonicky. Já už tehdy hovořila dobře polsky, takže tu Polku bych mohla hrát, vyprávěla Vášáryová

Dělala jsem kamerové zkoušky v Paramountu, ale měla jsem silnou soupeřku, Meryl Streepovou. A tlaky na to, aby to hrála ona, byly velké. Kdyby se to bývalo uskutečnilo, tak by moje kariéra byla úplně jiná, dodala sestra další slavné herečky Emílie Vášáryové (77), která je nejznámější svou rolí ve filmu Pelíšky. 

Na začátku 90. let, po revoluci, pověsila hereckou kariéru na hřebík a kvůli nabídce tehdejšího prezidenta Václava Havla (†75) se vrhla do politiky. Nabídl jí totiž velvyslanecký post v Rakousku. Jako první Slovenka se dokonce ucházela v roce 1999 o post prezidentky Slovenské republiky, kde skončila třetí. Já jsem věděla, že nevyhraju. Zátěží bylo už to, že jsem kandidovala jako první žena. Ale na druhou stranu, první velvyslankyní už jsem byla, tak jsem si řekla, že i toto zkusím jako první a schytám to. No a prohrála jsem. Ale prorazila jsem cestu, vysvětlovala svou prezidentskou kandidaturu. 

V současné době je Vášáryová, která mluví šesti světovými jazyky, aktivní publicistkou, spisovatelkou a bojovnicí za práva žen. Po šestnácti letech v diplomacii prý ztratila schopnost být sentimentální, a tak jí podle jejích slov herectví neschází. 

VIDEO: Rozverné sestry Vášáryovy: Magda a Emília poprvé spolu po 30 letech!

Video
Video se připravuje ...

Sestry Vášáryovy Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
48 fotografií