Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragédie v rodině premiéra Johnsona: Jeho děda se zřítil s bombardérem, dva lidé zemřeli

Autor: Darina Jíchová - 
7. září 2019
11:58

Otec britského premiéra Borise Johnsona Stanley zavzpomínal na chvíli, kdy se nedaleko jeho domu v Devonu zřítil bombardér královského letectva, Johnsonovi v té době byly pouze 4 roky. Netušil, že pilotem letadla je jeho otec. „Pamatuji si, jak mě matka vzbudila a říkala: rychle, miláčku, musíme jít,“ vypověděl spisovatel a bývalý politik. Příběh přinesl deník Daily Mail.

„Je to jedna z mých nejranějších vzpomínek, matka mě tenkrát postavila k oknu. Koukal jsem ven a říkal jsem si: Páni, na ranveji mají ale táborák. Vysvětlila mi, že tam havarovalo letadlo a že hrozí, že vybuchne,“ uvedl Johnson. „Přiznávám, že si toho moc nepamatuju, nevím, jestli vybuchly bomby, co měl bombardér na palubě,“ doplnil.

„Vím jen, že byla druhá světová válka a že jsme žili v domku ve vesnici Braunton v Devonu u letecké základny Chivenor. Můj otec byl Wilfred Johnson přezdívaný Johnny a byl jedním z vojenských pilotů,“ co se tehdy stalo, se Johnson dozvěděl až po rozhovoru s otcovým kolegou. 

Carrie Symondsová a Stanley Johnson. Carrie Symondsová a Stanley Johnson. | Profimedia.cz

Narozeninovou snídani přerušil kaplan

„Většině pilotů bylo sotva dvacet a žili na základně, mému otci už bylo přes třicet a měl tři děti. Celou rodinu si nastěhoval co nejblíž k Chivenoru. Moje matka neočekávala, že otec pilotoval havarovaný bombardér. Věděla, že v půl jedenácté večer odletěl na 10hodinovou hlídku, k nehodě došlo před půl dvanáctou,“ vyprávěl Johnson.

„Ráno jsme se probudili, bylo 18. srpna 1944, slavil jsem čtvrté narozeniny. Snídani ale přerušil vojenský kaplan. Nenesl dobré zprávy, havarovaný letoun pilotoval můj otec. Měl zlomenou nohu a těžké popáleniny, řekl nám ale, že přežije, už ale nikdy nebude pilotovat,“ řekl Johnson. „O půl roku později, v únoru 1945, dostal od krále Jiřího VI. Záslušný letecký kříž.“

„Dlouho jsem neznal detaily toho, co se stalo. Pravdu jsem se dozvěděl teprve před několika lety díky nečekanému dopisu. Celé moje pátrání po minulosti zakončil ceremoniál, který se na počest hrdinů druhé světové války konal minulý týden v Chivenoru. Jaké léto jsem měl, syn se stal premiérem a mému otci se dostalo uznání, kterého zasluhoval,“ prohlásil Johnson.

Johnson: Otec musel lézt po čtyřech

„Abych vše uvedl na pravou míru. Po válce jsme se přestěhovali do Surrey, otec pracoval pro dřevařskou firmu, práci nenáviděl, chtěl se vrátit k životu, který měl před válkou. Míval v Egyptě plantáž s bavlnou. Jeho ruce a nohy byly zjizvené po popáleninách a jeho pravá noha byla skoro o 4 centimetry kratší než levá. Na začátku 50. let se chopil příležitosti a koupil horskou farmu v srdci Exmooru,“ doplnil, že farmu stále vlastní Johnsonova rodina.

„Otec dům miloval, ale matka mi jednou vyprávěla, že vlhké podnebí exmoorských hor mu nesedí. Problémy mu dělávala hlavně jeho válečná zranění. Podle matky to někdy bylo tak hrozné, že musel lézt po čtyřech, nebo se plazit. Říkala, že svým způsobem o otce toho osudného dne přišla,“ svěřil se Johnson.

„Otec o své nehodě nikdy nemluvil, nikdy nebyl zrovna hovorný muž. Ještě teď ho vidím, jak sedí v čele jídelního stolu, po ruce má dýmku a v klíně mu sedí náš Jack Russell teriér Tiddles. Otec neměl moc suvenýrů z války, ale na krbové římse jsme měli část řídícího panelu z jeho bombardéru, jak jsem se později dozvěděl. Dodnes nevím, jak k tomu přišel a už je pozdě na to, abych se ho zeptal. Matka zemřela v roce 1987 a otec o pět let později,“ pokračoval Johnson.

Tragédii rozluštil nečekaný dopis

„Nebýt onoho dopisu, který jsem obdržel v roce 2013, nechal bych minulost spát. Psal mi seržant Lew Wilding, který byl tehdy s otcem na palubě. Zvědavost mi nedala a jel jsem ho navštívit. Bylo mu přes 90 let, ale byl čipera, žil sám ve svém domě v Nottinghamu, paměť mu perfektně sloužila,“ popsal setkání.

„Zanedlouho poté, co jsme vzlétli, vypadl rádiový signál, váš otec se rozhodl letadlo otočit a vrátit se na základnu. Pak přestal pracovat motor, měli jsme plnou palubu bomb, váš otec je chtěl shodit na bezpečné místo, tam jsme nezvládli doletět,“ vyprávěl Johnsonovi Wilding. „Rychle jsme ztráceli výšku, narazili jsme na telegrafní sloup,“ Wildingova dcera Carolyn Johnsonovi pak předala letovou knihu, kterou tenkrát seržant vedl.

Dva ze šesti vojáků havárii nepřežili

„Návrat na základnu kvůli rádiovému selhání. Vypověděl motor. Letadlo havarovalo a vyhořelo. Dva členové posádky zemřeli. Pilot je zraněný, kopilot přišel o ruku,“ stálo v zápisu.

Bylo to poprvé, kdy se Johnson dozvěděl, že při nehodě někdo zemřel. Wilding byl poslední přeživší z týmu, který v roce 1944 tvořilo 6 mužů, Johnson vypověděl, že seržant zemřel nedlouho po jejich setkání. Otec současného premiéra se začal zajímat o britskou vojenskou historii. Johnson se dozvěděl, že letci ze základy Chivenor provedli 5500 operací, 73 bombardérů Wellington bylo ztraceno a i s nimi i životy 400 vojáků. Základna sehrála klíčovou roli v bitvě o Atlantik.

„Úkolem bombardérů z Chivenoru bylo likvidovat nacistické ponorky. Piloti zajistili, aby vylodění spojenců v červnu 1944 na Den D proběhlo bez problémů,“ vysvětlil Johnsonovi Rob Palmer z historické společnosti.

„Na památku vašeho otce chystáme v Chivenoru vzpomínkovou akci, řekl mi. Bylo to zvláštní, na hrudi jsem měl otcův Záslužný letecký kříž, moje sestra Birdie zase jeho Atlantickou hvězdu. Nad hlavou nám proletěl bombardér Wellington, kterým létal i otec. Boris chtěl být s námi, ale povinnosti mu to nedovolily,“ zakončil Johnson.

 

franz ( 7. září 2019 13:57 )

To nic nemění na tom, že ten člověk je od pohledu, chováním a jednáním psychopat. A podobných podivných vládnoucích individuí je stále víc. Světu začínají vládnout psychopati a šílenci všeho druhu. Nikdo normální totiž do politiky vstoupit nemůže.

zlymikes ( 7. září 2019 12:45 )

a smysl toho povídání? Nerozbrečel jsem se

Zobrazit celou diskusi