Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželé se otrávili obědem z jedovatých hub: Ve vážném stavu skončili na JIP!

Manželský pár se otrávil jedovatými houbami.
Manželský pár se otrávil jedovatými houbami.  (Autor: Ilustrace: Blesk.cz - Karel Kopáč/Profimedia.cz)
Autor: shp - 
26. srpna 2019
18:36

Na nedělní oběd jen tak nezapomene manželský pár ze středních Čech. Poté, co pozřeli pokrm z hub, začali muž i žena zvracet, trápil je silný průjem a jejich stav se zhoršoval každou chvilkou. Záchranáři je museli rychle převézt do nemocnic, kde byli umístěni na jednotkách intenzivní péče.

Za otrávenou dvojicí vyjížděli záchranáři z Lysé nad Labem a Brandýsa kolem čtvrté hodiny odpolední. Zdravotníci pak na místě zjistili, že páru z obce nalézajícímu se v okrese Praha-východ je čím dál tím hůře. Kromě průjmu a zvracení vykazovali i další příznaky otravy, uvedl web TN.cz.

Záchranáři oba pacienty vyšetřili, zajistili jim žilní vstupy, podali nezbytné léky a transportovali je do pražských nemocnic na oddělení JIP a metabolickou jednotku, kde je předali do péče místním zdravotníkům,“ řekla mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová.

Důležité jsou vzorky hub

Dodala také, že pokud někoho postihne otrava z hub, je důležitá správná léčba, k níž je potřeba sehnat vzorky hub. „Zajistěte vzorky hub nebo požitého jídla. Pokud ho již nemáte, stačí vzorek zvracení nebo i stolice, z nichž se pak dá zjistit zdroj otravy a druh toxinu,“ vysvětlila Effenbergerová.

 

Zobrazit celou diskusi