Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čech Aleš zveřejnil virální video z laguny plné mrtvých lososů: Globální oteplování ale za úhyn nemohlo

Video s tisícovkami mrtvých lososů vyděsilo lidi po celém světě.
Video s tisícovkami mrtvých lososů vyděsilo lidi po celém světě.  (Autor: Facebook)
Autor: shp - 
27. srpna 2019
16:32

Pohled, ze kterého člověka bolí srdce, se naskytl Čechovi Alešovi na americké Aljašce. V laguně u zálivu Tutka natočil jeho kamarád tisíce mrtvých lososů. Domníval se, že je za úhynem němých vodních tvorů příliš horké počasí, které oblast pacifických států postihlo. Pravda ale byla jiná.

Neskutečně teplé a slunečné léto na Aljašce má bohužel i odvrácenou tvář. Takto dopadli lososi po vjezdu do laguny Tutka. Uhynuli ještě před vytřením v plné síle... Video od kamaráda z Myway Alaska,“ napsal Čech Aleš k videu, které zveřejnil na svém profilu. A způsobil tím na sociálních sítích hotový poprask.

Hrozivě vypadající video má přes 6,1 milionu zhlédnutí a vyděsilo lidi po celém světě. Všichni byli šokováni tím, co může způsobit globální oteplování. Nezisková asociace Cook Inlet Aquaculture Association (CIAA), která se zabývá rybolovem a životem lososů, však přišla s překvapivým odhalením.

Šlo o náklad rybářské lodě

Nešlo totiž o ryby, které uhynuly kvůli počasí. Šlo o náklad rybářské lodi, které praskla síť. Ulovení lososi pak skončili v laguně. „Odhadujeme, že bylo ztraceno 700 až 1200 ryb.  Nehody jako tato se občas stávají komerčním rybářským plavidlům. Omlouváme se za způsobené zmatky,“ vysvětlila CIAA.

Zobrazit celou diskusi