S nádobami na jedlý olej se již mohli seznámit obyvatelé například v Praze 6. V září nechá radnice Prahy 21 na zkoušku instalovat dvě nádoby na jedlý olej v ulici Hulická, hned naproti budově radnice, a v ulici Živonínská naproti zdravotnímu středisku. „Olej se bude do těchto nádob odkládat v dobře uzavřených a těsnících plastových lahvích,“ vysvětlil referent Odboru životního prostředí a dopravy Prahy 21 Martin Švejnoha.

Ne do popelnice ani do wc!

Nádoby jsou určené primárně na jedlý olej, který správně nepatří do popelnic, ale do sběrného dvora. Řada obyvatel má přitom dokonce tendence, vylévat jej třeba do dřezu nebo do záchodu, což znečišťuje a zamořuje kanalizační síť. Umístění kontejnerů na jedlý olej, povětšinou přepálený z domácností, je tak vhodným řešením, jak zanášení kanalizace tuky předcházet.

Takto budou vypadat sběrné nádoby na potravinářský olej, které se od září objeví v Újezdu nad Lesy.
Autor: ÚMČ Praha 21

Po roce se uvidí

Svoz olejů bude zajišťovat společnost Černohlávek oil, přičemž je bude svážet jednou měsíčně. „V případě, že dojde k přeplnění, bude možno vyvézt oleje na telefonickou výzvu,“ vysvětluje dále Švejnoha. „Prosíme všechny občany, aby udržovali na stanovištích pořádek.“

„Tento projekt bude probíhat ve zkušebním provozu po dobu jednoho roku. Pokud se tato služba osvědčí a občané ji budou využívat, plánuje městská část její rozšíření i na další stanoviště,“ uvádí dále Švejnoha.