Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Izraelci udeřili na území Sýrie. Radikálové prý chtěli vypustit drony

Autor: ČTK - 
25. srpna 2019
07:56

Izraelská letadla v sobotu večer udeřila poblíž Damašku na íránské síly, které se podle mluvčího izraelské armády chystaly vypustit ozbrojené bezpilotní letouny na cíle v Izraeli. Zatímco mluvčí řekl, že izraelské letectvo zasáhlo několik cílů jihovýchodně od hlavního města, podle syrské státní televize syrská protivzdušná obrana všechny rakety zneškodnila ještě předtím, než těchto cílů dosáhly. Izraelský dron později údajně spadl na jižní předměstí Bejrútu. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

„ Útok cílil na íránské radikální jednotky Kuds a šíitské milice, které v posledních dnech připravovaly útoky ze Sýrie na cíle v Izraeli,“  uvádí se v prohlášení izraelské armády. Její mluvčí novinářům sdělil, že síly byly připraveny vystřelit na Izrael „vražedné drony“.

 

Izrael často provádí raketové útoky v sousední Sýrii, ale jen zřídka je komentuje. Izraelské nálety v Sýrii v minulosti mířily zejména na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh.

Poslední takový útok se stal 1. srpna, kdy Sýrie oznámila, že Izrael provedl raketový útok na jihu země a způsobil materiální škody.

Izraelský dron spadl na jižní předměstí Bejrútu, které je baštou libanonského proíránského povstaleckého hnutí Hizballáh. Druhý dron explodoval blízko nad zemí. Agentuře AP to sdělil nejmenovaný představitel hnutí.

Stalo se to několik hodin po útoku u Damašku. Svědkové hlásili jednu velkou explozi, která otřásla oblastí a způsobila požár. Příčina výbuchu, k němuž došlo v blízkosti mediální kanceláře Hizballáhu, v tuto chvíli ale jasná není.